01/04

Свързани новини

25.05.2020 08:05

Домът на автора на „Върви, народе възродени“ вече е чист от графити

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мястото е ул. „Парчевич“ № 38. Само на метри от централния столичен бул. „Витоша“.


Тук през 20-те години на миналия век върху около 356 кв. м се е намирала къщата на големия български общественик, писател и публицист Стоян Михайловски, оставил завинаги името си като автор на празничния химн „Върви народе възродени“, написан в прослава на празника на българската писменост и светите братя равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий.


След 1956 г. в духа на тогавашното „ново време“ къщата е заменена с многоетажна жилищна кооперация, а за това, че великият възрожденец и майстор на басните и епиграмите е творил именно тук, днес напомня единствено, поставената малка плоча от мрамор.


Надраскани до безобразие грозни графити, снопове кабели, прахоляк и следи от лепени обяви бяха напът да заличат от фасадата на сградата и беглия останал спомен, че на мястото е живял Стоян Михайловски.


В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Столичният инспекторат организира поредица от акции за почистване и облагородяване на мястото.


С помощта на нова изцяло екологична технология, работеща с вакуум, са премахнати повече от 30 кв. м графити, като за пълното отстраняване на следите от спрейове са използвани висококачествени абразиви от трошени орехови черупки, съобщиха от Инспектората. Отстранено е и голямо количество нерегламентирани кабели, а близкото електроразпределително табло е боядисано с антиплакатна боя, която няма да позволи повече да бъде „украсявано“ с афиши, бележки и обяви.


Вдъхновени от действията на инспекторите в работата по почистването се включиха и хората от кооперацията, които пребоядисаха входната врата.


Инициативата на Инспектората завърши със старателно почистване на околното пространство и полагане върху паметната плоча на червена роза в памет на автора на химна на българската просвета.


През 2019 г. от Инспектората се погрижиха и за външния вид и на къщата-музей на Пенчо Славейков и дома на първия български летец – майор Симеон Петров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...