47% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.

Свързани новини

16.03.2023 17:33

Доброто и ГЕРБ остават фатално равни: Тренд

Видян 2443 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Равен шанс за първите двама и общо 5 формации ще има в следващото 49-о НС, предрича последното проучване на Тренд. Новото изследване е в синхрон с предвижданията и на другите водещи агенции, според които първото място ще е силно оспорвано.


Седмица след старта на предизборната кампания коалицията на Доброто между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) получава 26,5% електорална подкрепа и така разполага с преднина от 0,9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС - с 25,6%. Социолозите обаче прогнозират по-голям електорален потенциал за партията на Бойко Борисов и тя може да навакса покрай самия вот.


ДПС удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите. Близо до Сараите остава Възраждане на Костадин Костадинов с доверие от 12,9%. И двете партии обаче могат да получат най-много допълнителна подкрепа от вота в чужбина, който не влиза в националната статистика.


БСП продължава да губи част от подкрепата си, оставайки пета със 7,5%. Главният и конкурент в лицето на новата коалиция Левицата! разполага с 3,5% сред гласуващите. Под прага с 3,6% е и Български възход (БВ) на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев. 3,1% отиват за ИТН на Слави Трифонов.


Общо 5,1% посочват „не подкрепям никого“.


47% от заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.


Напомняме, че според различни прогнози вотът през април може да се окаже поредният халосен опит за формиране на редовен кабинет. Според всички социологически проучвания ситуацията в новия парламент ще бъде патова и някой едва ли може да разчита на стабилно коалиционно мнозинство. Сред политиците вече директно и дори публично се говори за нови избори 2 в 1 през есента, когато е редовният местен вот.


Основният проблем при този развой на събитията е, че това ще бъде много трудно от техническа гледна точка. През 2021 г. у нас вече имаше избори 2 в 1 – редовни за президентска двойка и предсрочни за 47-то НС, което беше значително по-лесно за осъществяване - само 2 списъка, при това само с машинен вот и с прости единични протоколи.


Сега ключовите битки ще бъдат в големите градове и най-вече в столицата. Местният там сам по себе си е сложен, тъй като в София, Пловдив и Варна има 3 вида бюлетини, а на някои места и по 4 вида – за кмет на града, за общински съвет, за районни кметове, а някъде и за местен кмет. В границата на тези градове има десетки села.


Всичко това трябва да се комбинира с парламентарния вот. Изпълнението дори не е толкова трудно за избирателите, колкото за членовете на комисиите. Ситуацията се усложнява от факта, че след последните поправки в ИК и решението на ЦИК ще има няколко вида протоколи, които ще отразяват отделно вота на хартия и на машина. Така в големите градове броят им може да надмине 10. Обработката на такъв обем протоколи със сигурност ще забави самото гласуване и резултатите от комисиите и националните, а резултатът отново може да се окаже сходен с този от април.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 16.03.2023 21:50

    до 001 Ако сте очаквали гласовете от ПП да се прехвърлят към Възраждане, това няма как да се случи.

  • 001 плащат им да лъжат 16.03.2023 10:03

    Защо радевия мишок на информационно обслужване беше на визита във фащ и как това се отразява на платените социологически "проучвания"? За мутрата е ясно, че администрацията го крепи, ама радевите харвардци освен жълтопаветните грантаджии няма кой. Всички се питат от къде такива високи %-и след всичките кражби, корупция, газови и всякави др. далавери, зелените сертификати, оръжията за усрайна и превръщането ни на плацдарм и пушечно месо на хамериканските подлоги простото и ококореното

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,