Свързани новини

11.01.2013 16:05

Добрев: Цената е 10 млрд евро

Видян 1019 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изказването на бившия премиер Сергей Станишев, че проектът "Белене" ще се изплати за 10 години е абсолютна фантасмагория и лъжа, за да се подведат избирателите.



Или трябва умишлено да лъжеш, или да си много слаб икономист, за да не можеш да направиш сметки, които деца в началните класове могат. Това каза министърът на икономиката Делян Добрев, предаде репортер на БГНЕС.



При цена от над 10 млрд. евро за тази централа, за да изпълниш централата за 10 години означава, че тя трябва да печели по 3 млрд. на година, продължи Добрев. Той направи и паралел с АЕЦ "Козлодуй", която по времето на Тройната коалиция регистрирала печалба 79 млн. лв. през 2008 г, а за 4 години е спечелила 54 млн.



По думите на министъра след платения инвестиционен разход, най-добрата печалба на АЕЦ "Козлодуй" е 150 млн. лв. и не вижда как е възможно "Белене" да постигне печалбите, нужни за да се изплати в срока, изказан от Станишев.



Сложете и тези 4% оскъпяване на ресурса, защото парите трябва да ги вземем на заем и вижте за колко години АЕЦ Козлодуй за колко години би могъл да плати Белене, защото да твърдим, че Белене може да печели по 150 млн. лв. на година е меко казано несериозно, продължи министърът. По информация на Добрев цената на продукцията на АЕЦ Белене е 75 евро на мегават за средния срок на експлоатация на централата – 60 години.



"Това са 150 лв. на мегават при средна цена на при средна цена на електроенергията на свободния пазар в момента 65-70 лв. Провалиха ни се търгове за 70 и няколко лв., защото няма кой да го купи този ток, а на 150 лв. кой ще го купи не знам", коментира той.



Тази цена е формирана на базата на всички разходи, които трябва да се направят, за пускане в експлоатация на тази централа – 10.35 млрд. евро и 4% оскъпяване на ресурса, поясни Добрев. Според него едно от предимствата за строеж на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй е, че няма да се изгражда съпътстваща инфраструктура, от каквато има нужда в Белене. Министърът отхвърли и тезата, че при строежа на нов реактор площадката АЕЦ Козлодуй ще бъде претоварена. "Това е вярно за 87-ма година или 84, когато е обмисляна възможността за нови блокове в Козлодуй и нова централа. От тогава досега нещата се промениха, има 4 блока, които са изведени от експлоатация и само 2 работещи", заяви Добрев. Според него в Козлодуй има възможност за още два блока.



Според Добрев предстоящият референдум за развитие на ядрената енергетика се отнася до АЕЦ Белене и не засяга проектите за повишаване на капацитета на централата в Козлодуй. Той не пожела да коментира и въпроса дали идеята за 7-ми блок ще бъде отхвърлена ако се окаже, че произвежданата от нея енергия ще бъде по-висока от пазарните цени, като заяви, че в момента няма информация по този въпрос.



Днес лидерът на БСП Сергей Станишев днес заяви в парламента, че Белене е най-евтиният проект, в това число с ескалацията на инфлацията през годините. "Около 6 млрд. евро е максималната цена за изграждане на Белене и няма нищо общо със заблудите, за които се говори от 22 млрд. евро. Твърди се, че българските граждани ще плащат за изграждането на Белене. Нито един лев не е даден от бюджета и досега, 1,3 млрд. са похарчени за изграждане на площадка и подготвителни работи, не са давани и няма да бъдат давани пари от държавния бюджет. Това е проект, който ще се изгражда с външна инвестиция, той има висока възвращаемост – 13% осреднено. Изплащането на инвестицията по оценки ще отнеме 10-12 г., което значи, че 48 години Белене ще бъде печатница на пари за българската държава и НЕК", категоричен е лидерът на БСП.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец