Свързани новини

17.06.2016 13:25

До 35 изборни секции в чужбина, реши НС на първо четене

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Само проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс беше приет на първо четене от Народното събрание, предаде БНР. Той предвижда в чужбина да бъдат разкривани не повече от 35 секции в държава, при подадени поне 60 заявления за гласуване. Останалите 6 проекта за промени бяха отхвърлени. ДПС заяви, че ще сезират Съвета на Европа за нарушаване на правата на българските граждани.


На последното заседание правната комисия подкрепи само предложенията на ГЕРБ, които засягат гласуването на българите извън страната.


Законопроектът на ГЕРБ предлага общият максимален брой на всички секции за всяка държава по света да не е повече от 35. Данаил Кирилов обясни:


Това число има своята логика и своето обяснение от досегашната практика и данни за максималната избирателна активност в държавите, в които е имало най-голям интерес от българите да гласуват - Англия, Испания, САЩ. Този таван е съобразен с пределната максимална активност в тези държави.


РБ този път няма да подкрепи проектозакона на ГЕРБ, а този на Радан Кънев, стана ясно по време на дебатите. Борис Станимиров обясни какво предлагат:


Предлагаме ви да върнем правилата за сформиране на секции за гласуване в чужбина, които действаха на изборите през 2014 и 2015 година. Второто нещо, което предлагаме е въвеждането на 32 МИР в чужбина, както и правила, по които да се определи тежестта на мандата.


ДПС предлага възстановяване на правилата за образуване на секции в чужбина, които действаха преди последните изменения в Изборния кодекс, а по време на дебата Филип Попов от БСП попита мнозинството защо изобщо започна промени в Изборния кодекс:


Ние оставаме с основателното предположение, че управляващото мнозинство прие изменения в изборното законодателство с цел да си осигури служебно предимство при следващите избори, а по отношение на прословутия член 14 в секциите в чужбина, защо трябваше да променяте нещо, което работеше, това не можахме да разберем.


Цвета Караянчева от ГЕРБ репликира:


Година и половина правихте Изборен кодекс. Този Изборен кодекс се оказа, че е ваша лична вендета, защото с този Изборен кодекс ние ви бихме. И винаги, когато правите Изборен кодекс, ви бием.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,