Свързани новини

25.08.2016 13:22

Die Welt: В Чехия дори Путин е по-популярен от Меркел

Видян 1834 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел пристига днес на кратко посещение в съседната Чешка република – една страна, в която дори руският президент Владимир Путин се радва на повече популярност от нея, коментира националният ежедневник Die Welt. Меркел ще разговаря днес в Прага с премиера на Чехия Бохуслав Соботка и с президента Милош Земан. Бъдещето на Европейския съюз и миграцията ще бъдат сред основните теми на срещите.


Доскоро много чехи гледаха с добро око на Меркел. Те харесваха германците, които познават от студентските си практики и обученията, а в страната им немският език се владее поне повърхностно от голяма част от гражданите. Но от началото на „политиката на добре дошли“ към бежанците (Willkommenspolitik), одобрението към лидера на Германия претърпя истински срив в Чешката република, падайки наполовина до нива от 18 %, показа проучване на пражки вестник, публикувано през почивните дни. Дори руският президент Владимир Путин се радва на по-голяма популярност сред чехите, показа изследването на общественото мнение. Данните граничат с чудо в страната, в която в последните дни бе отбелязана годишнината от Пражката пролет, потушена с кръв по инициатива на Москва, предаде Фокус.


Визитата на Ангела Меркел ще бъде съпроводена от митинги срещу нейната миграционна политика. Протестните акции ще се проведат по централните улици и площади на Прага, в близост до местата където ще се провеждат преговорите с ръководителите на Чехия.


В кметството на Прага са постъпили девет заявки за провеждане на митинги. Независими чешки анализатори прогнозират, че броят на участниците в тези акции срещу политиката на "открити врати", осъществявана от правителството на Меркел, значително ще превишава количеството на задействаните за митинг в подкрепа на германския канцлер.


 


Сред основните теми ще бъде подготовката на Съвета на 27-те в Братислава, предвиден за 16 септември. В дускусията за бъдещето на ЕС премиерът Соботка ще представи на канцлера Меркел чешкия приоритет, който е "Европа, гарантираща сигурност и просперитет на своите граждани". Засилване охраната на външните шенгенски граници и отварянето на дебата за възникването на обща европейска армия – също ще бъдат поставени като теми, съобщи БНР.


Визитата беше дълго подготвяна и не беше осъществена по време на чешкото председателство на Вишеградската четворка, приключило през месец юни. Предполага се заради различията в позициите на канцлера Меркел и на чешкия президент Милош Земан и други политици. В Чехия не само няма, но и липсва желание да съществува някаква силна мюсюлманска общност – тема, по-актуална за Германия. Премиерът Бохуслав Соботка подчерта, че въпреки различните позиции в някои области, като например подхода към миграцията, отношенията с Берлин са важни за Чехия. Германия е важен член на ЕС и НАТО, както и сред основните търговски партньори на страната.


След разговорите с премиера канцлерът ще посети престижния Чешки технически университет в Прага, където ще се срещне с представители на чешки и немски изследователски институции.


Вечерта е предвидена среща с чешкия президент и вечеря с премиера и някои министри.


На 26 август – петък, канцлерът Меркел се очаква да пристигне във Варшава, където ще се срещне с премиерите на страните от Вишеградската четворка. Петимата премиери ще се занимават с проблемите на бежанците и мигрантската вълна, с конфликта между Украйна и Русия, санкциите срещу Русия, ситуацията в Турция и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и