Свързани новини

16.11.2011 12:57

Дянков: Залагаме на финансовата стабилност и недопускането на рискове

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът обсъжда на първо четене бюджета за догодина, предаде БНТ. В началото на заседанието вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че задачата на правителството е да продължи политиката на финансова стабилност.


Предвижда се запазване на тазгодишните тавани на разходите по министерства, като леко намаление ще има в сектор сигурност.


Освободените средства ще бъдат предоставени за образование, култура и правосъдие. Предлага се от 1-ви май увеличаване на минималната работна заплата от 270 на 290 лева. Това ще струва около 25 милиона лева.


Управляващите залагат на финансовата стабилност и недопускането на рискове, стана ясно от думите на Симеон Дянков. Той обясни, че основната фискална цел за 2012-та година е дефицит от 1,3 процента от брутния вътрешен продукт.


Свиването на дефицита ще се постигне при същите нива на преките данъци. Дянков очаква забавянето на чуждите икономики да се отрази на темповете на износа. Според него обаче може да бъде възстановено вътрешното търсене и това да се превърне в основен двигател на растежа.


Прогнозата е инфлацията да достигне 2,5 процента, а размерът на приходите да бъде около 35,2 процента от БВП или 29 милиарда лева, което е с 1 процент повече от тази година. Дянков се надява също да има стабилност при броя на заетите лица и безработицата да остане на нивата от тази година.


Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите: - Основната ни задача за следващата година става все по-ясна- трябва да продължим политиката на финансова стабилност. Според есенната икономическа прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа. Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма. Всички очаквания за 2012-та година са променени в посока надолу. В тази прогноза ЕК е благосклонна към България. Нашият очакван ръст е ревизиран от 3,7 процента за 2012-та година на 2,3 процента.


В бюджета са предвидени повече пари за образование, наука и култура. В тези сфери, както и при изграждането на пътна и екологична инфраструктура, ще бъдат осигурени средства и по оперативните програми. За първа година бюджетът ще бъде съобразен и с Пакта за финансова стабилност.


Преди малко започнаха политическите дебати по бюджета. От изказванията на парламентарните формации през последните дни е ясно, че БСП, ДПС, Синята коалиция и Атака имат критики към проекта. Управляващите получиха подкрепата само на РЗС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева