„Не виждам смисъл да ни тикат постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и т.н.”, заяви президентът Румен Радев на авиобаза Граф Игнатиево, в коментар за отношенията между институциите.


Според него, за да има диалог, той трябва да бъде поставен на здрава основа, а именно – „разкриване на истината за всички корупционни схеми в държавата”. „Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни”, изтъкна Радев.


 „Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност”, категоричен бе президентът в коментар за новия т. нар. шпионски скандал . Според него е необходима ясна информация в какво се състои той.


Той изрази надежда, че и службите, и прокуратурата са събрали необходимите доказателства, за да бъдат минимализирани дипломатическите последствия.


Според президента предизвикателствата пред българските ВВС и  МО са в две основни направления. Първото било да се осигурят необходимите условия, за да се въведат в експлоатация и да носи бойно дежурство самолетът Ф-16. Радев заяви, че очаква скоро да се сформира съответния офис към МО.


Второто предизвикателство по думите му е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с Ф-16 ни делят още дълги години. Радев настоява за енергични действия за тревожно ниския нальот на летците ни.