Въпреки това Петков и Василев успяват да осигурят нужното на Киев миналата пролет.

Свързани новини

18.01.2023 17:00

Кабинетът Петков-Нинова е изнасял оръжия за Украйна: Die Welt и Politico

Видян 1848 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“България – как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна”, статия с такова заглавие публикува най-авторитетният немски вестник Die Welt. От публикацията става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев, но тайно, въпреки нарочно решение на парламента, още от началото на конфликта. С аналогично заглавие по темата излезе и другият немски флагман Politico.


Материалът описва, че докато у нас формално спират официалното изпращане на военна помощ за Украйна, тогавашният премиер Кирил Петков и неговият зам. Асен Василев успяват тайно да изпратят помощ. Това става чрез поредица от посредници, за което 19' писа още през април, въз основа на публикация на The New York Times. Тогавашният вицепремиер и лидер на БСП Корнелия Нинова категорично отричаше, че страната ни изнася въоръжение за Киев под каквато и да било форма. А именно тя подписва всеки оръжеен износ.


„Поне публично премиерът Кирил Петков категорично отрича да изпраща военна помощ за Украйна“, пише сега изданието. Въпреки това той и съратникът му Асен Василев успяват да осигурят нужното на бившата съветска република още миналата пролет.


„Изчислихме, че около 1/3 от мунициите, които бяха нужни на украинската армия в ранните етапи на войната, са били доставени от България“, коментира сега Петков пред Die Welt. “Изпратили сме тайно и гориво – дизел, който е преработен в рафинерия на Черно море, която по това време е принадлежала на руската компания Лукойл”, призна той. Петков и Василев се постарали също да останат отворени пътищата за камиони през Румъния и Унгария.
Според информацията на Die Welt доставките били платени от САЩ и Великобритания.


„България се превърна в един от най-големите износители на дизел за Украйна и в някои моменти доставяхме до 40% от нужното за страната“, похвали се и Василев пред изданието.
Историята е потвърдена и от украинска страна. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба коментира пред Die Welt, че страната му е била в опасност да остане без муниции още през април на м.г.


„Знаехме, че България има големи количества муниции в складовете си. Президентът Владимир Зеленский ме изпрати лично да ги осигуря“, каза той.
„Петков показа изключителен интегритет и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически знания да открие решение“, казва Кулеба.
Журналистите припомнят, че Зеленский се е срещнал с Петков през април в Киев и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка, че София “ще поправя развалени украински танкове”.


Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.
„Частната ни военна индустрия работеше с пълна пара“, каза сега Петков. Той припомня кадрите от април, на които видяхме голям украински самолет да излита от Ленище София. „Той беше натоварен догоре“, казва Петков. И досега Нинова отрича това и е съдена по 2 дела за тази лъжа.


Напомняме, че още на 26 януари 2022 г, т.е. преди разгарянето на конфликта, само 19' писа, че радарите засякоха тежко товарен самолет Ан-124 (Руслан) да лети от Бургас към Киев, което показа регистърът Flightradar24. Тогава нито една българска медия не пусна никаква информация за полета и за това какво реално е имало на борда.


Егор Глазунов



 Снимка:БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 19.01.2023 13:25

    Цял свят разбра само крушовишката биволица казва "НЕ". Нас не дагонят

  • 001 престъпници на свобода 18.01.2023 12:18

    Тези престъпници отново осъществиха пъкления си замисъл чрез добре обмислена схема, лъжи, лъжи и дейтсвия срещу интересите на суверена. Защо са още на свобода?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв