Свързани новини

11.12.2008 10:10

“Дер Щандарт”: “Не бива да се отнасят така с нас”

Видян 1115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът на България Меглена Плугчиева е разочарована от решението България да бъде лишена от 220 млн. евро от средствата на ЕС – пише в. “Дер Щандарт” в анонс към кратко интервю на българския вицепремиер, дадено пред кореспондентката на вестника Диляна Ламбрева и цитирано от БГНЕС. 


Щандарт: Премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов в началото на декември реагираха с възмущение на решението на Европейската комисия да спре 220 млн. евро от еврофондовете за България. Вие също ли бяхте изненадана от това решение?
Плугчиева: Да, до известна степен. Защото двете агенции в министерството на финансите и регионалното развитие, които управляват вече спрените пари по програма ФАР на ЕС вече са реформирани. Бяха извършени персонални промени и бяха засилени контролните механизми.
Също така резултатите от двата одита на Европейската комисия бяха позитивни. Освен това в писмото от директора на Главна дирекция “Разширяване” на ЕК Майкъл Лий, което получих, не се съдържа никаква обосновка на това решение. В този случай беше нарушен принципа на диалога и солидарността. Затова бих искала да изразя своето несъгласие и разочарование. И ще настоявам за съответни аргументи. Въпреки всичко ние сме решени да продължим да работим със същата амбиция и политическа воля. Защото се стараем заради България, а не за да изпълняваме очакванията на Европейската комисия или на директора на една от генералните й дирекции.
Щандарт: Налице ли е в България и политическа воля за реформи?
Плугчиева: Да, ние сме решени да се борим с корупцията. Откакто съм на този пост, на всеки две седмици се провежда пресконференция, посветена на реформите в управлението на еврофондовете, за да бъде нашата работа напълно прозрачна. Поради това се появявам в медиите дори повече, отколкото би трябвало. Всеки ден работя между 12 и 14 часа и изисквам това и от другите. Разбира се, не сме перфектни, но се стремим към това що се отнася до усвояването на еврофондовете, пък и е невъзможно да отстраним наведнъж всички дефекти в системата от последните две-три години.
Но не бива да се забравя, че в икономическо отношение България е много по-добре от други страни-членки и с това допринася много за общата стабилност в ЕС. Затова не може да се отнасят така с нас.
Щандарт: Какво все още не ви достига при управлението на еврофондовете?
Плугчиева: Трудно е да избирам сътрудниците си според квотния принцип на политическите партии. Лично аз трябва да се боря управляващият персонал да се попълва само чрез съответните конкурси. В началото липсваше дори готовност за сътрудничество от страна на някои министри и дори имаше склонност проблемите да се омаловажават. А често лошо информираните по-ниски управленски нива продължават да ни създават проблеми.
Щандарт: След отрезвяващият доклад на ЕС К и след спирането на средства от еврофондовете на България започна да се гледа като символ на корупция. Как да се преодолее този имидж?
Плугчиева: Аз лично изобщо не споделям мнението, че България е сред най-корумпираните страни в Европа. Този негативен имидж е последица от цял комплекс обстоятелства. Аз лично правя всичко което е по силите ми, за използването на помощите на ЕС по предназначение. Въпреки това процесът на реформиране е много по-бавен и мъчителен, отколкото бих искала той да протича.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!