ВЕИ

Свързани новини

31.05.2023 18:05

Депутатите приеха на първо четене Закона за ВЕИ

Видян 2012 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С остри спорове, неколкократни прекъсвания на пленарното заседание и много критики към служебния кабинет депутатите приеха на първото четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. За гласуваха 142-ма, 46 бяха против, петима народни представители се въздържаха, предаде БНР.

Почти половината от времето за обсъждане на законопроекта бе посветено на опитите на народните представители да задължат министъра на енергетиката Росен Христов да се яви в зала и да изслуша техните аргументи. На няколко пъти заседанието бе прекъсвано, за да бъде поканен, стигна се до специално гласуване за призоваването му.

Георги Свиленски поиска министърът да си върне заплатите, защото е внесъл – цитирам – некадърен законопроект. Двамата размениха остри репплики:

"Отговорността е Ваша. Мен щеше да ме бъде срам. Защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители.", каза Свиленски.

А министърът му отговори:

"Законодателният орган на страната е Народното събрание. Така че крайно време е вие да почнете да работите. Ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът.

Министър Христов обясни, че законът е трябвало да бъде приет още преди 3 години, още преди изтичане на срока 30 юни 2021 за внедряване на европейската директива. Целта сега е да се опрости издаването на разрешителни и да се насърчи изграждане на възобновяваеми източници, за да се развие секторът и да се постигнат заложените в ПВУ цели. Той призова за политическо решение, тъй като в законопроекта има много конфликтни точки.

Въпреки критиките бившият депутат и енергиен министър Делян Добрев призова законопроектът да бъде приет и напълно преработен преди окончателното му приемане:

Към призива му се присъедини и Рамадан Аталай от ДПС.
Депутатите решиха да удължат на 28 дни времето за приемане на предложения преди второ четене на законопроекта.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените