„Ненормално и нередно е такова поведение. Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Нахвърлиха се върху него, отидох да ги спра. Дойде Златанов, после и другите. Боли ги и ще продължава да ги боли за някои неща", каза Манол Пейков от "Демократична България".

Свързани новини

01.06.2023 09:43

Депутати се замерят с топчета хартия в НС

Видян 5003 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти до физически сблъсък се стигна в Народното събрание, а заседанието бе прекратено след две декларации от парламентарната трибуна - на парламентарната група на Възраждане и на Продължаваме промяната - Демократична България.


 Народните представители се замеряха с топчета хартия. Размениха се и остри реплики между членове на ПП-ДБ и партията на Костадин Костадинов. Част от депутатите се струпаха около парламентарната трибуна.

Декларацията на "Възраждане" бе прочетена от Искра Михайлова. Тя цитира думите на Кирил Петков от скандалния запис на заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната":


"Госпожи и господа представители на “посолството” и “посолствата”, вие нямате морално право да бъдете днес тук, в тази зала. Никога не сте го имали, но от няколко дни това е съвсем ясно на всеки български гражданин. Вашите съгласувания, които дори смеете да защитавате като позиция, са срамна страница в българската история. Съвсем скоро ще видите преките последствия от това предателство. Бъдете сигурни в едно -още на следващия ден ние от “Възраждане” ще призовем всички наши избиратели, но ще призовем и всички ваши доскорошни омерзени избиратели, да дойдат тук, пред парламента, а ако се наложи - и вътре в него. Всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата".


"Още сега можете да отидете в любимото си посолство и да им обясните, че е наложително да върнете мандата неизпълнен. Тук е България и решенията за България съвсем скоро ще бъдат вземани от български политици, в българската столица спрямо българския национален интерес и ние от “Възраждане” сме гарант за това”, допълни Михайлова.


Председателят на парламента Росен Желязков изрази надежда, че с тази декларация от “Възраждане” не са подстрекавали към нахлуване в Народното събрание.


Последва декларация от групата на ПП-ДБ. Явор Божанков нарече депутатите от "Възраждане": “токсичен отпадък” и “проруска партия”:


"Дребното и грозно заяждане, на пръв поглед, в тази зала е само върхът на айсберга, защото изглежда, че една крайна, популистката проруска партия просто иска да ни закара отново на избори. Въпросът “защо” е с главно “З”. Те и сега, и след избори ще бъдат токсичен отпадък в политическия смисъл. Никой няма и не преговаря с тях. Поздравяваме за това и ГЕРБ, поздравяваме и колегите от нашата група".


"Българският национален интерес е в този момент да имаме правителство. Чуждият интерес е да нямаме такова. Българският национален интерес е Путин да бъде спрян до Украйна, за да не дойде войната и при нас, и не подценявайте ролята на България в това. Чуждият интерес е агресорът да дойде тук. И този интерес има своите проводници в тази зала. Кой има интерес България да плаща 1 милиард лева годишно за превалутиране от евро в лева? Кой печели от насаждането на страх и омраза? Какво се случи, когато Хърватия прие еврото? Пети месец инфлацията в тази страна намалява. Кой има интерес от референдум срещу еврозоната срещу НАТО и в крайна сметка иска да ни извади от Европейския съюз. България гарантира своята сигурност, като членува в най-силния военен съюз в света. На територията на НАТО няма война, война не е имало и никога няма да има. Извън НАТО може да видим сцените от Бахмут тук. Национални предатели са тези, които искат такова бъдеще за България. Събитията от последните дни са част от подреден план и когато точно “Възраждане” говорят за външна намеса, знаем си ги. Те говориха за ваксини, излязоха, ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата. Говориха, между другото, за меки китки. Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели. Трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те”, заяви Божанков.


Последва спречкване в пленарната зала, в което се стигна до близък физически контакт и това наложи прекъсване на заседанието.


Явор Божанков от ПП-ДБ обясни, че възнамерява след принудителната почивка да довърши своята декларация:


„Тъй като и „Възраждане“ имаха тази сутрин декларация, аз също имам декларация от името на нашата група. Успях я да прочета до половината, тъй като „Възраждане“ си изтърваха нервите и видяхте какво стана. Все пак, надявам се да се успокоят, за да чуят и останалата част от декларацията, защото е важна“.


Манол Пейков е сред ранените депутати. Той показа издраната си буза, но заяви, че не е могъл да идентифицира нападателя си. Пейков защити Божанков:


„На “Възраждане” никак не им харесаха истините, които Явор Божанков каза за тях от трибуната; скокнаха, нахвърлиха се. Ние винаги слушаме внимателно. Има свобода на словото, трябва да се казват истини. Скочиха чисто физически да го атакуват и аз отидох да се опитам да ги спра“.


"Ненормално и нередно е такова поведение. Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Нахвърлиха се върху него, отидох да ги спра. Дойде Златанов, после и другите. Боли ги и ще продължава да ги боли за някои неща", заяви депутатът от ДБ.


Според Пейков определението "меки китки", употребено от Божанков, не е основателна причина за реакцията на "Възраждане":


„Господин Костадинов и неговия приятел Цончо редовно споменават много по-отвратителни неща, много по-отвратителни неща като “предатели”, като “доносници” - неща, които са клевети. “Мека китка”, според мен, е нещо съвсем неутрално. Не е ли?“.


Същевременно от "Възраждане" обявиха, че няма да допускат Божанков и Пейков да се изказват от парламентарната трибуна.


 Депутатите решиха да разгледат утре на второ гласуване промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, който според програмата беше първа точка за днес. В дневния ред е записан проект на решение, с което Министерският съвет се задължава да изготви доклад във връзка с изпълнение на решение на Народното събрание от 12 януари, според което правителството трябва да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част "енергетика". Вносители на проекта са депутатите от „Възраждане“.


Припомняме, че най-късно до 9 юни трябва да приемат удължаване на бюджета.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху