Свързани новини

15.03.2021 18:07

Демократична България спечели делото за видеоизлъчване на броенето на бюлетините

Видян 2246 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийският административен съд отмени указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април. Делото е по жалба на Демократична България и до него се стига след повече от месец съдебни битки и след като Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрат да се произнесат по същество.

В мотивите на съда се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК - гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес. Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите, не могат да го заснемат.

“Това е изключително важна победа”, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видео, излъчено на живо в социалните мрежи. Той посочи, че заснемането и излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля и ще направи по-трудни манипулации като обявяване на редовни бюлетини за невалидни и съставяне на грешни протоколи. Иванов благодари и на юриста и кандидат за депутат Надежда Йорданова, която води съдебната битка по казуса.

“Това е поредният пример за това, че Демократична България не просто говори, ние се занимаваме с това да предложим решения и да извоюваме резултат. Не просто сме се преборили за видеонаблюдението, но и ще го реализираме чрез платформата “Ти броиш”, каза още Христо Иванов.

“Това е най-добрата новина от цялата кампания до момента и това, което ние ще направим сега е да отключим тази опция в приложението, която поради изискванията беше заключена. Приложенията на “Ти броиш” са налични за сваляне. Цялата тази армия от над 11 000 застъпници, наблюдатели и политически представители от други организации, ще могат в нощта на изборите да си включат смартфоните и да предават пряко процеса на броенето на бюлетините - нещо, което в България не се е случвало. И всеки, който иска да види как се преброява неговия глас, може да отиде в сайта “Ти броиш”, да види секцията, в която е гласувал, и да проследи как се броят гласовете”, заяви ивайло Мирчев, водач на листата в Бургас и кандидат в столичния 24 МИР.

Видео с коментарите на Христо Иванов и Ивайло Мирчев вижте тук: https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/1127272807718551


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Васил 16.03.2021 20:30

    От ДБ са замислил някакви шмекерии на изборите, защото иначе шанс нямат!

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови