Свързани новини

12.03.2021 14:59

Демократична България до Репортери без граници: Свободата на медиите е ключов приоритет за нас

Видян 1184 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Свободата на медиите е една от ключовите точки в програмата на Демократична България, защото разглеждаме въпроса като неразделна част от разрушаването на сега съществуващата завладяна държава. Без свободна и плуралистична медийна среда гражданите не могат да правят информиран избор и да упражняват демократичните си права.” Това се казва в писмо на Демократична България до “Репортери без граници”.

Международната организация изпрати до политическите сили в България 10 конкретни предложения за подобряване на медийната свобода, сред които мерки за повишаване на сигурността на журналистите, осигуряване на ясни критерии за публичното финансиране на медиите, осигуряване на достъп до информация и спазване на етичните стандарти. В своя отговор “Демократична България” посочва, че в програмата ѝ вече са отразени всички изброени от “Репортери без граници” проблеми по отношение на съдебното преследване на журналисти.

“Обръщаме специално внимание на опасностите от стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP) и планираме да въведем правни бариери пред тази практика. Признаваме необходимостта от ясно дефинирани и прозрачни критерии за разпределяне на публични средства за реклама и комуникация”, се казва в писмото на “Демократична България. От обединението изтъкват предложението си за преразглеждане на прилаганите в момента процедури за разпределяне на публично финансиране и обвързването му с етичния кодекс на българските медии, както и инициативите за пълна прозрачност на медийната собственост, като се осветлят действителните крайни собственици.

“Планираме и правни гаранции за осигуряване на устойчиво финансиране на обществените медии в съответствие с най-добрите практики в ЕС. Специалното ни внимание към независимостта на обществените радио- и телевизионни оператори, техните ръководства и журналисти не е новост за нашата програма, а е последователна наша политика, потвърждавана отново и отново в многобройни публични изявления и действия”, казват от обединението.

“Демократична България” изтъква, че обществените медии и регулаторите следва да изпълняват ключовата си роля като демократични институции, работещи в интерес на обществото. А това е част от по-широка програма за реформа на регулаторите и гарантиране на професионалната им и прозрачна работа.

Много се радваме да видим, че точно като нас, вие също се фокусирате върху проблем, който обикновено не е толкова популярен - необходимостта от модернизация на преподавателската журналистика.

“Освен това в програмата ни ние поставяме акцент върху необходимостта от обучение по медийна грамотност като важен фактор за добре функционираща медийна система, изпълняваща демократичната си функция в обществото. Тази част от нашата програма има все по-голямо значение в контекста на нарастващите хибридни заплахи”, се казва в писмото на коалицията. Демократична България” изтъква, че програмата ѝ е отворена за обществени предложения и всички конструктивни идеи ще бъдат отразени в нея.

Частта от предизборната програма на “Демократична България” за медийната свобода и плурализъм вижте тук: https://demokrati.bg/program/svoboda-i-spravedlivost/medijna-svoboda-i-pluralizam/


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Волен Сидеров 13.03.2021 11:06

    Демократична България са найголемите лицемери в Българската политика! Крадец и измамник е Христо Иванов

  • 004 пф 13.03.2021 10:54

    Христо стига никой не ти вярва... Ти си протеже!

  • 003 Anonimen 13.03.2021 10:51

    Демократична България отново копира, друга партия преди тях поиска първо свободата на медиите и още куп неща и те като папагали повтарят и си приписват на тях. Кой ще гласува за тези, дето пред народа се правят на едни, а после съвсем друго

  • 002 Лизачи 13.03.2021 10:45

    Глупости на търкалета, от кога пък точно вие се вълнувате от Свободата на медиите... Толкова години Христо е гъзолизач на мутрата, сега вече свобода търсел...

  • 001 Петър 13.03.2021 09:52

    Приоритет им е техните спонсори от Капитал да властват на медийния пазар, нищо друго.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и