Свързани новини

10.09.2020 14:42

Демокрацията в България не функционира: Вицето на ЕК

Видян 5045 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Демокрацията в България не функционира , но ЕК не може да направи особено по темата. Това на практика призна зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, съобщава euractiv.bg.

Еврокомисарят беше там във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), чрез който ЕК наблюдава България и Румъния от приемането им в съюза през 2007 г. От думите ѝ се разбра още, че МСП ще бъде заменен с общия механизъм за върховенството на закона, по който ще се наблюдават всички държави от ЕС. Първият доклад по този механизъм ще бъде представен на 23 септември.

“Следя ситуацията в България и съм разтревожена. Ако демокрацията не функционира от горе надолу и отдолу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво за държавите-членки”, посочи Йоурова. Тя обясни, че функционирането от горе надолу означава отчетност и контрол на институциите, а от долу нагоре – участието на гражданите чрез избори и мирни протести. “Гражданите нямат тази възможност в България”, посочи комисарят, явно имайки предвид полицейското насилие по време на протестите. Тя допълни, че комисията осъжда всякакви актове на несъразмерна употреба на насилие в България, визирайки полицейското насилие по време на протестите.

“Трябва да сме наясно и какви мерки може да предприема комисията и какво не може. ЕК не може да влезе в ролята на Конституционен съд, на прокурор, на арбитър във вътрешно политически план. Тук трябва да се намесят държавите членки (Съветът на ЕС – бел. ред.)”, каза Йоурова.

Тя допълни, че все още има цели по МСП, които не са изпълнени. “Искаме поетите ангажименти да бъдат изпълнени”, каза тя. Като все още неизпълнени ангажименти бяха посочени отчетността и контрола върху главния прокурор и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

“Искам хората в България и Румъния да имат доверие на системата. Ако не смятат, че прокуратурата може да подведе виновниците под отговорност, липсва нещо. Явно е, че гражданите искат да продължим наблюдението по МСП и да оказваме натиск. Но трябва да оказваме натиск със стандартизирани и предвидими инструменти, а не с извънредни”, каза Йоурова.

По думите ѝ е било грешка, че досега медиите са останали извън мониторинга. А в България има проблем със свободата на медиите. Комисарят говори за политически и икономически натиск върху журналистите.

“Искаме да подходим по-практично и да използваме възможностите за финансов натиск. Да се обвърже финансирането с върховенството на закона. Иначе какъв ще е ефектът от действията ни. Средства трябва да се предоставят на онези държави, където функционира върховенството на закона“, подчерта тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!