Свързани новини

15.11.2013 14:40

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Видян 742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управлението на европейските пари е сложен процес. Той изисква не само комсомолски плам и общи приказки, а и сериозен професионализъм. Всяко небалансирано действие, всяка некомпетентност, всеки пропуск тук се наказват. Със съжаление трябва да отбележим, че настоящото правителство няма нито волята, нито компетентността да управлява такава капризна и сложна система. Напротив, единственото, което има, са старите навици от 2008 г., когато европейските пари отиваха от батко при братко, а виновни нямаше.


Спектакълът, който наблюдаваме през последните дни, има една единствена цел - да се опита да размие отговорността, да прехвърли вината от идващата нова катастрофа с еврофондовете, предизвикана от ,,компетентното‘‘ управление на новата Тройна коалиция. Няма никакво съмнение, че подобна катастрофа предстои - започва се с околна среда, остава да се види коя оперативна програма ще е следващата.


Нека обърнем внимание на няколко факта - предишната Тройна коалиция се провали с управлението на европейските пари през 2008 година. Резултатът беше пагубен за България – загубихте доверието на Брюксел, което доведе до спирането на европейските средства за страната ни. Правителството на Бойко Борисов успя да върне загубеното доверие и да размрази парите. По време на нашето управление имахме работеща система за три години и половина. В края на мандата ни нямаше нито една спряна програма, нито едно евро загубено за българския данъкоплатец. Сега, само половин година след идването на новата Тройна коалиция на власт, идва предизвестеният провал. Предизвестен, защото, правителството НЕ МОЖЕ да управлява европейски пари и този факт не ни прави радостни. Говорим за 60 процента от инвестиционния ресурс на държавата и българските общини, за парите, които именно в години на криза позволиха в България да се строи.


Хаотичните и панически коментари от последните дни показват, че правителството не знае как да реагира в относително рутинна ситуация - не смее да се бори за интереса на България, на българските общини и граждани, дори не може да чете писмата от Брюксел. А след това, на което бяхме свидетели тази седмица, стана ясно, че дори не може да установи диалог и с европейските институции.


Възмутително е, че безвъзвратно компрометирани хора сега си позволяват да се опитват да заметат следите си и да прехвърлят отговорността. Особено неприемлива е позицията на вицепремиера Зинаида Златанова. Тя обяви война на българските общини, на българската администрация и на българските контролни органи. Вместо да мобилизира екипа и опита си, какъвто твърди, че има, за да защити интересите на страната /аргументи за това има, и неслучайно повече от две години ЕК не предприе нищо спрямо България/, очевидно ръководена от  желание за лично спокойствие  и безпроблемно безхаберие, тя  подхвана атака по въпрос, по който при малко по-чувствителна съвест би намерила и своята категорична отговорност.


Правителството прави грешка след грешка и всички те ще струват скъпо на всеки един български гражданин.


Затова ние, народните представители от ГЕРБ, задаваме въпросите:


-    Кой допусна през 2008 година общините Перник, Хисаря и Белослав да проведат обществените поръчки по своите проекти?


-    Кой не упражни контрол върху тях?


-    Кой допусна законът за обществени поръчки в продължение на две години – 2007 и 2008 - да допуска смесване на критерии?


-    Кой и защо иска да накаже българските общини?


Но отговор едва ли ще последва…


Обръщаме се към премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова с призив да не лишат България от полагащите и се европейски пари.


Днес България иска оставката на правителството Орешарски. Ние също я искаме. Единствената причина, поради която днес не искаме оставката на вицепремиера Златанова, е че ние настояваме за оставката на цялото правителство.





Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със