Не е тайна, че до преди години психично болните хора и тези с умствена изостаналост са живели изцяло в заведения на отдалечено място, без базисни условия за живот, отхвърлени от обществото и близките си, скрити
01/02

Свързани новини

30.01.2023 16:51

Деинституционализация на хора с психични разстройства и умствени изостаналост – дълъг, но необходим процес

Видян 4051 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е тайна, че до преди години психично болните хора и тези с умствена изостаналост са живели изцяло в заведения на отдалечено място, без базисни условия за живот, отхвърлени от обществото и близките си, скрити.


И докато допреди време в тези институции, подобни на затвори, са живели по близо 100 души, обслужвани еднакво от малоброен персонал, то днес те имат шанс това да се промени чрез настаняването им в модерни центрове за предоставяне на социални услуги.


От 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпълнява проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“, в рамките на който е планирано да бъдат закрити общо 10 от домовете за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост. Близо 800 лица ще бъдат изведени от домовете и настанени в новоизградени центрове за социални услуги.


На картата се вижда териториалното разпределение на новоизградените социални услуги, както и на подлежащите на приоритетно закриване специализирани институции. Прави впечатление, че концентрацията на новоизградените центрове за предоставяне на социални услуги е по-голяма в северната част на страната.


Новите центрове за социални услуги са локализирани по-близо до градската среда, те са с модерно оборудване, с цветен и свеж интериор, както и с повече персонал, който е специално обучен за работа с хора с умствени изостаналост или психични проблеми.
В новите центрове потребителите живеят в стаи по двама със собствен санитарен възел, разполагат с индивидуални легла и принадлежности, което им носи чувство на индивидуалност, значимост и спокойствие.


Освен техническата база и интериорът на новите заведения, внимателното отношение и отдадеността на персонала, който се грижи за потребителите, ежедневните здравни и социални дейности, в които се включват, спомагат за по-лесната им адаптация на новото им място и по-лесното им вписване в обществото.


Настанените в центровете лица имат възможност да си готвят сами, да ходят на пазар заедно със социалните работници, да участват в различни арт дейности, да спортуват съобразно състоянието си, да посещават рехабилитационни центрове и да се грижат за новия си дом засаждайки цветя и създавайки уют около себе си.


Пълното затваряне на всички домове и извеждането на настанените лица в тях е дълъг процес, за който обаче освен време е необходимо да има и желание за промяна и политическа воля, а реализирането ѝ, за да можем като общество да осигурим равни възможности за достоен живот на хората с психични разстройства и умствена изостаналост. Един различен живот от онзи стария, морално неприемливия и антихуманен, останал в социализма. Един живот сред всички нас.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате