Свързани новини

23.08.2020 09:00

ДДС падна, а ресторантите качиха цените

Видян 2965 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е страна на парадоксите и ресторантьорите дават поредно потвърждение за това, пише Сега. През юли - месеца, в който ДДС за храната в заведенията падна от 20 на 9%, цените не само не намаляха, напротив, увеличили са се. Това не е субективно твърдение на заядливи клиенти, а е обективна информация, събрана и огласена от Националния статистически институт. Данните на НСИ за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи и т.н., както и хотелите, са вдигнали цените. Повишението е с  2% спрямо юни и с почти 5 на сто спрямо декември 2019-а г.  Юли е месецът, в който влезе в сила намалената ставка на ДДС за храната в заведенията, за книгите и за бебешките стоки. 


По цял свят в условията на ковидкриза заведенията се чудят как да ухажват клиентите и какви намаления да направят, за да привлекат повече посетители и да си избият загубата на приходи през времето, в което са били затворени. Нашите ресторантьори обаче явно са решили да действат на принципа "ден година храни"


А в началото на юни от бранша уверяваха, че поскъпване няма да има. Председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов дори коментира, че би било самоубийствено да прогонват със скъпотия клиентите си. Тогава Алибегов и негови колеги казаха само, че няма да свалят цени, защото бизнесът им е много пострадал от ковид рестрикциите, имат пораснали разходи за дезинфекция и маски, а и минималната заплата се е вдигнала. Така че намалената ставка щяла да им подкрепи доходите и да  "стабилизира" сектора.


Вдигането на цените в заведенията не може да бъде оправдано с подобни тенденции при храните.  Напротив, месото, млякото, техните производни, плодовете и зеленчуци, зърнените, варивата, олиото и т.н. дори са


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец