Свързани новини

15.04.2021 17:50

ДБ предложи нов ВСС, КОНПИ - аут, и други правила за избор и освобождаване на 3-мата големи в съдебната власт

Видян 6442 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нов Висш съдебен съвет, изцяло нови правила за избор и освобождаване на тримата големи в съдебната власт, по-кратък мандат на главния прокурор, лустрация, гражданска законодателна инициатива. Това са част от предложенията на Демократична България (ДБ) за промени в Конституцията.
Проектът започва с призив за подкрепа от всички народни представители. При това разпределение на гласовете в парламента депутатите на четирите групи, които застанаха срещу ГЕРБ – Има такъв народ, БСП, ДБ и Изправи се! Мутри, вън! са недостатъчни за изменение на Конституцията. За него се искат поне 160 гласа, а четирите формации имат 135. Гласовете на БСП ще се цепнат понеже Нинова има за какво да благодари на прокуратурата. Това означава, че, за да бъдат приети предложенията на ДБ, ще трябва подкрепа или от ГЕРБ, или от ДПС. Тепърва предстои и конституционалистите да се произнесат дали подобни изменения може да бъдат направени от обикновено Народно събрание.
Христо Иванов обяви и че ще предложи и законови промени за закриване на специализирания съд и прокуратура. БСП ще бъде за, понеже там е обвиняем покровителят на Нинова - Р.Овч. ДБ иска и закриване на неефективната КПКОНПИ.
Коренна промяна на структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), предлагат от Демократична България.
Според тях в Конституцията трябва да се направи изрично разделение между органите, които ще се грижат за кадровото и кариерно развитие на съдиите, от една страна, и на прокурорите и следователите, от друга. Освен това ДБ предлага и коренно различна процедура за избор и освобождаване на тримата големи в съдебната власт – председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главния прокурор.
ВСС да има 15 членове, като 8 от тях да се избират пряко от съдиите от различните нива в системата. Другите петима да се избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство, като кандидатури да могат да внасят и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 16.04.2021 14:35

    Подкрепям, смяна на сганта в съдебната система, изчистване на авгиевите обори на банкянския ГЪЗ и ЛИНЧ до дупка за тези помияри!

  • 001 Anonimen 15.04.2021 18:06

    Гледайте Костадин Костадинов - лидер на ПП "Възраждане"в право на отговор, засегнат от гостуването на проф. Калин Янакиев през миналата седмица при журналистутката-мисирка кулезич! https://eurocom.bg/show/chestno-kazano/10878 Интересно видео: https://www.youtube.com/watch?v=-1cWgFG0JLQ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от