Свързани новини

28.01.2022 17:31

ДБ предлага временна комисия за изменение на конституцията

Видян 1731 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващата коалиция с концепция за промени в конституцията. От „Демократична България” внесоха проект за създаване на временна комисия, за да се състои широк дебат по темата в парламента. Христо Иванов обяви, че коалиционните партньори ще запознаят опозиционните партии с тяхната визия за промени и ще търсят конституционно мнозинство от 160 гласа, за да станат факт.  


 


Иванов уточни, че съставът на комисията ще бъде формиран на паритетен принцип. Очакванията са, че всяка от седемте парламентарни формации ще излъчи по двама представители в нея. Според съпредседателя на „Демократична България” много е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган.


 


„Като казвам, че според мен тези промени са неизбежни, имам предвид поредицата от препоръки от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на човека, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента, което пък е структурна предпоставка за отчетност на главния прокурор”, аргументира се Иванов.


 


Наличието на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени лидерът на парламентарната група на ДБ очерта със заявката на президента Радев, че има свой проект за промени в конституцията и с предизборните и следизборни заявки от партиите, включително от опозицията, за готовност за изменения в основния закон.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 29.01.2022 09:30

    Къде е тръгна Иванов да променя конституцията, та той е един посредствен юрист със спрени права.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата