В декларацията се предлагат приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Свързани новини

13.05.2022 10:14

ДБ предлага национализация на руски активи

Видян 1066 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мерки за депутинизация на България поиска парламентарната група на “Демократична България” чрез декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от председателя на групата Христо Иванов. В декларацията се предлагат приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.“Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация”, се казва в декларацията.


 


И се добавя, че правителството прави значими усилия в тази посока, но липсва цялостен и последователен политически курс на управляващото мнозинство. “Демократична България” заявява, че премахването на руското влияние в страната трябва да се превърне в смисъл на съществуването на управляващото мнозинство.


 


Сред мерките за противодействие на руското влияние и хибридно въздействие срещу България са проверка за лоялност на служителите в спецслужбите и повишаване капацитета им за контраразузнаване и борба с хибридни атаки, пропаганда и дезинформация. Настоява се за програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника за армията и за достигане и по възможност надхвърляне на 2% от БВП за отбрана най-късно през 2023 г. До края на годината броят на дипломатите на Русия в София трябва да е равен на този на българските в Москва.


 


ДБ настоява да бъде избран нов представител на държавата в “Лукойл”-Нефтохим, с опция за придобиване на контрола над рафинерията, както и за осигуряване на алтернативни доставки на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Предвижда се подготвяне на инструментариум за замразяване и поемане на контрол върху активи на Руската федерация или други санкционирани лица.


 


За “Демократична България” корупцията е основен портал за проникване на руско влияние в различни аспекти на обществения живот и депутинизацията налага реформирани и ефективни органи съдебната власт, както и за превенция на корупцията. Дясната коалиция настоява за бързо реформиране на антикорупционната комисия КПКОНПИ, което е заложено и в коалиционното споразумение. И се обявява за нов цикъл от консултации за съставяне на парламентарно мнозинство за промяна в конституцията с цел реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, както и за попълването квотата на ВСС и Инспектората на ВСС.


 


„Демократична България“ настоява и за забрана за използване на символите на Путинския режим и руската агресия в Украйна.
 “Демократична България” ще търси широк  политически консенсус за реализацията на тези приоритети и ще започне консултации в Народното събрание за приемане на декларация за национално обединение около тях. Коалицията обаче заявява, че няма да спекулира с ултиматуми и заплахи, че ще напусне управлението, а ясно заявява в името на какво ще го подкрепя.


 


 


 


 Декларация на ДБ:


 


 


Руската война срещу Украйна представлява логически завършек на дългогодишните опити на Путиновия режим да ревизира международния ред и да наложи своята хегемония и модел на развитие в Източна Европа. От десетилетия Кремъл преследва тази своя цел в целия регион чрез широк спектър от инструменти за сплашване и деморализация, пропагандна обработка на общественото мнение, поставяне в икономическа зависимост, ерозиране на институциите и корумпиране на управленския елит. България е сред най-силно засегнатите от този тип хибридно проникване държави в региона.


 


Поредица от управления си затваряха очите за тази заплаха и, пряко или непряко, с действия или бездействие, обслужваха путиновата политика на наша територия. 24 февруари трябва да послужи като момент на истината за обществото и политическата ни класа.


 


Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна чрез ясно целеполагане и воля за обединение около националния ни интерес. Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация.


 


Правителството прави значими усилия в тази насока, но, по наше мнение, те не представляват цялостен и последователен политически курс на управляващото мнозинство. Управляващата коалиция затъва в дребни свади, колебания, неефективност и липса на ясно определени приоритети пред лицето на кризата, отключена от руското нахлуване в Украйна. Опозицията, дори в онези свои части, които се обявяват за системни и евроатлантически, атакува с популизъм управлението, дори и когато то прави усилия да се справи с наследените форми на руско влияние, като например бързото освобождаване от енергийната зависимост от Москва.


 


 


Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев, вместо да работи за мобилизация на съпротивителните сили на нашите институции и общество, внушава страх и примиренчество пред лицето на руската заплаха и всява недоверие към нашите съюзници в семейството на ЕС и НАТО. В резултат, вместо да се обедини и да води, политическата класа отново разделя хората и ги деморализира.В обществото ни цари илюзията, че причинената от Путин война някак може да бъде игнорирана или да остане без последици за нас. Разпространява се отровата на руската пропаганда. Надделява самоубийствената лъжа, че склоняването на глава пред Кремъл и извръщането на очи от престъпленията, които върши Русия, някак си ще ни спестят необходимостта да отстояваме свободата, ценностите си и европейския си начин на живот.    


 


След безуспешното усилие да постигнем съгласие в управляващата коалиция около ясна позиция в подкрепа на собствения ни български интерес украинският народ да успее да отблъсне руската агресия, ние от “Демократична България” разбираме, че е време да променим подхода си. Считаме, че премахването на руското влияние в страната ни следва да бъде заявено като основна наша задача и като водещ критерий за оценка на работата на управлението, коалиционното мнозинство и Народното събрание като цяло, и, съответно, на смисъла на тяхното съществуване. 
Извеждаме следните приоритети: Сектор сигурност
Повишаване на капацитета на службите за сигурност за противодействие на всички форми на руско влияние и хибридно въздействие срещу България, включително чрез:
●       Лустрация чрез прилагане на програма за проверка на служителите на специалните служби за интегритет и лоялност към българската държава;
●       Оценка на ефективността на различните звена и прилагане на цялостна програма за повишаване на капацитета им за контраразузнаване и борба с хибридни атаки, пропаганда и дезинформация;●       Засилване на капацитета на Съвета по сигурността към МС за координиране и контрол върху работата на службите;
●       Засилване на парламентарния контрол върху работата на службите.
 ОтбранаПрилагане на амбициозна програма за решителна модернизация на българската армия чрез инвестиции в човешкия капитал, превъоръжаване, развойна дейност и сътрудничество в рамките на НАТО, включително:


 


●       Програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника;
●       Пълноценно възползване от възможностите за придобиване на въоръжение от съюзниците срещу предоставяне на наши остарели платформи;●       Готовност разходите за отбрана да достигнат, а при проектна готовност и да надхвърлят 2% от БВП най-късно през 2023 г.;●       Създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчивост на отбраната;●       Повишаване заплащането в армията;●       Програма за развитие и поддържане на многонационални сили на наша територия, укрепване на съюзническата бойна група, продължаване на съвместния Air Policing със съюзническо участие, активиране на координационния център за морска сигурност във Варна като елемент от мрежите на НАТО и ЕС;


 


●       Създаване на акселератор между Министерството на иновациите и растежа и Министерствотото на отбраната, индустрията, академичния сектор за внедряване на най-съвремени технологии в отбраната и целия сектор за сигурност. Дипломатически отношения
Поетапно прилагане на принципа за пропорционалност в числеността на българската мисия в Москва и руската - в София, до края на тази година.
Енергетика
Да си поставим като национална цел постигането на нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия, включително чрез:
●       Продължаване и осигуряване на широка парламентарна подкрепа за осигуряване на доставки на газ от източници, независими от Русия;●       Пълноценно използване на всички възможности, свързани със Зелената сделка;●       Постигане на независимост от Русия на доставките на нефт и гарантиране, че дейността на “Лукойл” в България ще съответства на българското и европейско законодателство и интереси, включително чрез:
○       Постигане на прозрачност в ценообразуването и данъчната отчетност на “Лукойл”в България и мерки за събиране на неплатени в миналото данъци, при установяването на такива;○       Прозрачност по отношение на реалната възможност за обработка и доставки на суровина, различна от руска, преди заявки за налагане на вето по отношение на решения за нови санкции от страна на ЕС;○       Държавата да избере нов представител в “Лукойл” на конкурсен принцип;○       Гарантиране на реален достъп до данъчно-акцизните складове за всички оператори с цел осигуряване на по-ниски цени на горивата;○       Подготовка за възможно поемане на контрола върху различни активи на “Лукойл” България” на българска територия от страна на държавата, ако националните интереси изискват това;●       Решаване на въпроса с алтернативни доставки на гориво за АЕЦ “Козлодуй”
 Санкции и извънредни меркиРазработване на български пакет от санкции по отношение на Руската федерация и конкретни физически и юридически лица, свързани с РФ и на специални инструменти за тяхното ефективно прилагане, включително:
●       Инструментариум за замразяване и поемане на контрол върху активи на РФ или други санкционирани лица;●       Инструментариум за проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България;●       Възможност за спиране на свързани с русия капитали от навлизане в стратегически сектори;●       Премахване на всички инвеститорски привилегии на санкционирани и свързани с тях лица;●       Възможност за поемане на контрол върху стратегически обекти, които в момента са контролирани от свързани с РФ или режима на Путин лица (например по крайбрежието или критична инфраструктура).
 Икономика
Политиките, насочени към осигуряване на националната енергийна независимост следва да бъдат придружени от мерки за подкрепа на засегнатите от възможните неблагоприятни икономически ефекти при внимателно таргетиране по време, субекти и размер.
Правосъдие и борба с корупцията


 


Корупцията е основен портал за проникване на руско влияние в различни аспекти на обществения живот, а депутинизацията налага реформирани и ефективни органи съдебната власт, както и за превенция на корупцията. Ето защо съдебната реформа е ключов елемент от политиките по депутинизация, включително:


 


-        Ускорено привеждане в действие на заложеното в коалиционното споразумение по отношение на преформатирането на антикорупционната комисия КПКОНПИ;


 


-        Нов цикъл от консултации за съставяне на парламентарно мнозинство за промяна в конституцията с цел реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата
-        Консултации за възможните формати на провеждане на процедурите за попълване на парламентарната квота във ВСС и на състава на Инспектората на ВСС, доколкото изискват конституционно мнозинство от 2/3;
 Медии и обществен живот


 


Противодействие на руската пропаганда, фалшиви новини и други форми на хибридно въздействие в медиите, социалните мрежи и обществения живот при гарантиране на демократичния характер и легитимната свобода на словото.


 


Забрана за използване на символите на Путинския режим и руската агресия в Украйна.
Ще настояваме тези приоритети да залегнат в една управленска програма на правителството, както и да бъдат отразени в законодателната програма на мнозинството и да бъдат съответно обезпечени при актуализацията на бюджета. Съответно, ще инициираме преговори с мандатоносителите от “Продължаваме промяната” и останалите коалиционни партньори в тази посока.


 


Смятаме, че тези приоритети следва да се превърнат в основа за постигане на политически консенсус, което да гарантира широка парламентарна подкрепа за тяхната реализация. Съответно, ще започнем консултации в Народното събрание, за приемане на декларация за национално обединение около гореизброените приоритети. Ще предложим и други конкретни парламентарни инструменти за търсене на диалог и общо действие в тази посока.


 


 Всеки от гореизброените приоритети ще бъде допълнен и разработен и ще стане основа за конкретни законодателни предложения и други действия с подходящи парламентарни инструменти от страна на “Демократична България”.


 


 Знаем ясно, че страната има нужда от решителни действия, а не от още едни избори и ето защо, както и досега, ние няма да спекулираме с ултиматуми и заплахи, че ще напуснем управлението. Декларираме в името на какво сме готови да го подкрепяме и заявяваме как точно възнамеряваме да работим за неговата стабилност и успех. Убедени сме, че отговорните политици и народни представители ще разберат, че след 24 февруари ние не можем да не адаптираме програмните си приоритети и формулата на работа на управлението, мнозинството и парламента към новите реалности. Време е за отговорност и диалог, а не за поредни раздори и драми.


 


Възприемането на горепосочените приоритети не е просто верният отговор на заплахите за родината ни от страна на Путиновия режим. То е и възможно най-добрата основа за формирането на ефективно реформаторско управление с ясен фокус. Скъсването с путиновият модел и влияние в България, означава страната решително да излезе от блатото. Означава реална борба с корена на корупцията. Означава истинско оздравяване на институциите. Означава амбициозна модернизация и отприщване на потенциала за икономическо развитие. В този труден момент, ние имаме епохален шанс да освободим България от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния напредък. Да действаме!


 


 


 


 


 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

 • 005 Anonimen 15.05.2022 12:10

  Този субект с визия, подсказваща за ромски произход трябва да бъде проверен за сериозни психиатрични отклонения ! Маниакалната му русофобия стига до истерия, която не може да прикрие с мяукането по микрофона !

 • 004 Anonimen 15.05.2022 10:08

  Този глиган нали е от комунистическо семейство веднага налита на национализация?!Нищо не са забравили и децата им ще са комунисти в мозъка си?!Както няма бивш негър вероятно в повечето случай е да няма и бивш комунист?!

 • 003 Anonimen 13.05.2022 15:29

  Велик Американски Социален Кошмар https://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/4866-ne-mi-e-neobhodimo-rakovodstvo-ot-mediite-za-da-izpitam-maka-dzhordzh-karlin.html

 • 002 Anonimen 13.05.2022 13:28

  Смешниците от ДБ един съветски паметник не могат да премахнат, а започват да ни залъгват с нови глупости. Само симулират дейност!

 • 001 Anonimen 13.05.2022 11:45

  Тоя е голям смешник. Какъв демократ е с това червено минало, а чак и на ястреб се опитва да го играе?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 май 21:00ч.

Терминалът

Режисьор: Стивън Спилбърг
В ролите: Том Ханкс, Катрин Зита-Джоунс (Амелия Уорън)

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес и най-малкото нещо може да ви разстрои

Днес и най-малкото нещо може да ви разстрои или да ви