Свързани новини

28.05.2020 20:05

Държавните бензиностанции: с частно участие и финансиране

Видян 4125 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бензиностанциите, които правителството смята да прави, за да гарантира на гражданите ниски цени на горивата, може да се окажат и не съвсем държавни. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пред бТВ в четвъртък.


Той коментира внесените миналата седмица законови поправки за създаването на Държавна петролна компания (ДПК), която ще е държавно предприятие и няма да реализира печалба и да бъде приватизирана, но ще има право да създава търговски дружества, едно от които ще е за изграждането на бензиностанции.


Караниколов обясни, че самата ДПК ще отговаря за стопанисването на двата сегашни склада на Държавния резерв, в които се съхраняват националните петролни запаси, но имали празни обеми, до които ще се допуснат желаещите търговци на горива. "В Закона за публичните предприятия е предвидено да се създават търговски дружества (каквото ще е това за бензиностанциите). И дори да не е 100 процента държавно, то ще е търговско", каза икономическият министър, предаде Медиапул.



Тези негови думи оставят впечатлението, че държавата може да си намери партньор или партньори за бъдещото начинание, но темата не бе изяснена. Подобно нещо бе загатнато и по време на пресконференецията на Караниколов и финансовия министър Владислав Горанов преди десет дни. Тогава те обещаха първата държавна евтина бензиностанция да заработи следващата пролет – тоест преди изборите.


Само базите под управлението на държавата


Сега Караниколов каза, че само складовете на Държавния резерв, които трябва да бъдат лицензирани и оборудвани като данъчни складове, и евентуално бъдещите тови тазива държавни бази, ще са под управлението на държавата.


"На първо място са данъчните складове, заради становището на КЗК от миналата година, че няма необходимата конкурентна среда при данъчните складове и техните собственици сега могат да решават дали и кого да допуснат. Държавата има два обекта за съхранение на горивото от петролните запаси. Те притежават допълнителни празни обеми. Тези обекти само ще са под управлението на държавата", каза Караниколов.


По думите му това ще осигури повече възможности за съхранение на горива. В допълнение с предвижданата в законовите поправки забрана за частните данъчни складове да отказват достъп на дистрибутори, ако имат свободни обеми, се създават предпоставки за повече участници на пазара и конкуренция, смята той.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог