След това се срещнах с учители в Академия "Христо Ботев" - българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.

Свързани новини

20.03.2023 14:19

Държавният департамент покани шефа на СОС на 3-седмично обучение за добри управленски практики

Видян 1296 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Скъпи приятели, през следващите три седмици ще съм в Съединените американски щати. Гостуването ми тук е по покана на Държавния департамент за участие в програма за обучение за добри практики в управлението, като са номинирани лидери от различни области на обществения живот от целия свят.
В началото, преди първите официални ангажименти, успях да се срещна с представители на българската общност във Вашингтон”, разказа във Фейсбук заминалият в събота зад океана председател на градския парламент на София – Столичния общински съвет, Георги Георгиев, ГЕРБ.


„Присъствах на Божествена Света Литургия с наши сънародници, на която изключително впечатление ми направи отец Щерион Запрянов, който наред със служението в Българската Православна църква Св. Иван Рилски, е специалист в една от водещите медицински лаборатории в голяма болница във Вашингтон.


След това се срещнах с учители в Академия Христо Ботев - българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.


Сърцето ми се напълни, като ги гледах да четат и пишат на български. Запознах се с дългогодишния български учител Маруся Филипова, която пътува над два часа и половина всяка неделя, за да просвещава учениците си да знаят своя род и език и да помнят корените си.



Подарих на училището ръчно изработен плакет с нашата азбука. Обсъдихме съвместни инициативи за обмен на знания и опит между учителите с колегите им от столични училища. Ще помогнем на ученици да се свържат и да си пишат писма със свои бъдещи приятели в България.


Начело на училището е г-н Бойко Антонов, който според родителите върши чудеса от храброст, въпреки липсата на собствена сграда и ограничената подкрепа от държавата.
Да обобщя - видях горди и достойни българи, които наред с ежедневните си грижи и битки, полагат много усилия, за да съхранят българското самосъзнание зад океана - вярата и просветата са тези два стълба, които и днес ни правят горда и силна нация”, допълва Георги Георгиев.


Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Нормален 21.03.2023 08:21

    Привикали го да му набиват канчето. Елементарна вербовка. Навремето ги привикваха в Москва и Киев по школите на КГБ, а сега Щатите... Пълно дежавю... За тези, които помнят, разбира се!

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви