Латвийските власти обявиха 9 май, когато Русия празнува победата си над нацистите във Втората световна война, за ден на траур за загиналите или ранените по време на военната офанзива на Москва в Украйна

Свързани новини

14.05.2022 07:27

Държава от ЕС започва наказателни дела заради празнуването на V-ден

Видян 4254 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три наказателни и 20 административни дела са образувани срещу хора, които на 10 май са положили цветя пред паметника на жертвите на Втората световна война в латвийската столица Рига, съобщи полицията в петък. Млад мъж, който занесъл националния флаг на Русия на паметника на съветските войници, е обвинен в оправдаване на геноцид, престъпления срещу човечеството, престъпления срещу мира и военни престъпления.




Във видеоклипове, качени в интернет, той е заснет да говори пред тълпата за това, че е важно да се помни и празнува наследството на онези, които са дали живота си в битката срещу нацистите, и да призовава хората да не се страхуват да изразяват позицията си. Майката на Александър Стефанов потвърди пред информационна агенция Sputnik, че синът ѝ е бил задържан. Тя каза също, че латвийски служители на реда са пристигнали, за да претърсят дома ѝ.


 


Според законите на балтийската държава обвиненията, които са повдигнати на Стефанов могат да доведат до 15 години зад решетките. Няколко други души, дошли до паметника, са обвинени в оказване на съпротива на полицията.


 


Латвийските власти обявиха 9 май, когато Русия празнува победата си над нацистите във Втората световна война, за ден на траур за загиналите или ранените по време на военната офанзива на Москва в Украйна.


 


Длъжностните лица призоваха обществеността да се въздържа от събирания в близост до съветските паметници и предупредиха, че опитите за показване на руски символи ще бъдат бързо пресечени като възхвала на агресията и могат да доведат до наказателна и административна отговорност.




Латвия е част от СССР от 1940 г. и получава независимост през 1991 г. с разпадането на Съветската империя. Сегашното правителство на страната смята този период за "руска окупация"




Въпреки това много хора все още идват пред паметника на съветските войници, освободили Рига от нацистите на 9 май, и полагат хиляди цветя в подножието му. Но на следващата сутрин цветята са изхвърлени с булдозер, което шокира и разгневи мнозина в Латвия - страна с една четвърт предимно рускоезично население.




Затова на 10 май хората се връщат на мемориала с още повече цветя, което принуждава властите да издигнат ограда около него.


 


В четвъртък латвийските депутати гласуваха с огромно мнозинство да се откажат от част от договора с Русия, в който тя се ангажира да защитава и поддържа военните паметници в страната, с което проправиха пътя за премахването на паметника в Рига и други.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.05.2022 13:45

    Ей,докъде я докарахме.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на