От 738 къщи у нас - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват. За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл

Свързани новини

12.04.2022 18:00

Данъкоплатците връщат 98% от парите за „къщи за тъщи”

Видян 2849 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Представители на европейски институции пристигнаха у нас, за да проучват корупция и злоупотреби с евросредства в България. Сред акцентите в инспекцията са къщите за гости. Общо 738 от тях са финансирани с над 100 милиона евро, но огромна част от средствата ще трябва да бъде върна от джоба на данъкоплатците, тъй като цялата програма е компроментирана.


 


„Това е емблема на злоупотребите с европейски средства“, заяви пред БНР Атанас Чобанов от разследващия проект Bird. „Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба”, посочи той.


 


„От 738 къщи у нас - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват. За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл”, отчете журналистът. Напомняме, че над 90% от тях оказаха незаконни.


 


„Сумата за тези 247 е 107 млн. лв., дадени от Фонд Земеделие (ДФЗ). Всичките тези къщи се оказват с нередности и парите трябва да бъдат върнати“, уточни той, като отбеляза, че става дума например за неизпълнен бизнес план, несъздадени работни места или изобщо неработили като къщи за гости обекти.


 


Оказва се обаче, че ДФЗ от тези 107 млн. лв. си търси само 43 млн. лв., но до момента е успял да събере едва 3,6  млн. лв. или  нищожните 1,8%. Останалата разлика от  103 млн. лв . или 98,2% ще трябва да бъде върната от българските данъкоплатци, тъй като цялата програма се санкционира и минава за сметка на националния бюджет без европейско финансиране.


 


„Което е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал фондът, са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал. До момента няма нито един осъден, който да връща пари“, посочи Чобанов. „Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 г., а Европрокуратурата разследва случаи след 2017 г.”, поясни още  той.


 


„От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт”, смята Чобанов. По думите му обаче „смачкани“ се оказват всички политически обвързани случаи.


 


Припомняме, че един от основните виновници за схемите уволненият зам.-шеф на ДФЗ и бивш ресорен зам.-министър Васил Грудев не понесе никаква юридическа отговорност, освен измъчената оставка поискана от служебния кабинет през 2021г.


 


„Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. – за тях нищо не се прави“, подчерта журналистът.
Напомняме, че  хора от ГЕРБ и ДПС, които са най-много сред облажилите се с европари за къщи за гости, няма да връщат субсидиите, сочи списък със санцкионирани проекти представен от Биволъ през 2019г. Така роднините на лидера на Сараите Мустафа Карадайъ, които на практика придобиха цяло селище имат 5 проекта в родното му с. Борино и  нито един не е санкциониран.



Екслидерът на РЗС Яне Янев пък има къща в с. Любовище. Александър Манолев от списъка Магнистски, зам.-министър в Борисов 2 и 3, също облажи от субсидията чрез  фирмата Агротрейд – Ана Димитрова, на която се води скандалната му къща за гости.


 


Сред  обектите, останали без проверка е и пословичната “къща на тъщата” на ексшефа в ДФЗ Янаки Червеняков. Става дума за личната му вила в с. Лиляново на терен, който той продал на фирма на тъща си, а тя вдигнала градеж с европари. Къщата никога не е функционирала като хотел, както над 90% от всички по програмата, но никой от семейството няма да върне нито лев в хазната.


 


Сред обектите подминали ревизия още са: 2 проекта на роднини на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев; на депутата Йордан Апостолов от НФСБ; на дъщерята на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов от ГЕРБ; на бившия общинския съветник от ГЕРБ Джамал Асанов, бивш кмет на Борино; на кмета на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ; на първи братовчед на съпругата на областния управител на Смолян и бивш депутат Недялко Славов от ГЕРБ; на първия братовчед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ;


 


на лидера на ГЕРБ в с.Сърница Мустафа Аликанов; на съпругата на хотелиера Димитър Катранджиев, близък приятел на Костадин Коев, кмета на Велинград от ГЕРБ; на съпругата на кмета на Юндола Мехмед Мустафа Местан от ДПС; на дъщерята на общинския съветник от ДПС в Харманли Сезгин Мустафа.


 


„Няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии”, изтъкна още Чобанов.




Егор Глазунов












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 13.04.2022 11:50

    След като данъкоплатците, т.е. бедните крадени, ще плащат почти 100% къщите на тези престъпници, държавата да ги одържави и да ги предостави за отдих на деца и инвалиди! Това е само, ако нашите "морални" и "честни" управляващи се борят истински, а не само с лъжовни приказки с корупцията и измамите

  • 004 Специалист по неразделно хранене 13.04.2022 09:33

    И какво ще стане сега с тези почти 800 нови скъпи къщи? Най-вероятно ще станат собственост на далаверджийте, дето са се уредили с еврофондове да се построят.А парите, дето ЕС ще си иска обратно, тях ще плати целия български народ! И с Става точно обратното на това, което Великия Левски ни завеща: Ако спечеля, печеля само аз, а ако загубиме от далаверите с еврофондовете, губи и ще плаща целия български народ!

  • 003 Anonimen 12.04.2022 23:20

    Много искам да чуя коментара на Бойко Борисов по темата!

  • 002 Anonimen 12.04.2022 20:47

    Българите за това са бедни защото корумпирани и крадливи престъпници го управляват и непрекъснато обират. Точно народен съд трябва за всички алчни хиени от началото на демокрацията и тогава ще се разбере колко милионери и милиардери са се пръкнали за сметка на оредяващите мизерни и болни българи

  • 001 Anonimen 12.04.2022 18:59

    Пито-платено , като всичко до сега. Май се върви към покриване на всичко до сега, и се започва на чисто с нови гладни за нова народна пара. Има една стар песен, в която се пее :И ние може таз държава да я доим кът крава.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в