Свързани новини

24.02.2014 10:05

Данъчните почват да разпращат „честитки“ на столичани

Видян 800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

950 хиляди граждани и фирми в София ще започнат да получават от утре съобщения от общината за местните си данъци и такси. Ако платят наведнъж до 30 април, отстъпката е 5 процента. С партиден номер и ЕГН столичани могат да проверят задълженията си на интернет страницата на общината. Новостите през тази година са при отстъпките за колите, които се определят според вредните емисии, които отделят.Ако живеете в София и колата, моторът или мотопедът ви са до 100 конски сили, можете да платите данъка си с отстъпка. Каква – зависи от евростандартите, които покриват. Стандартът, на който отговаря колата ви, може да е записан в електронната ви справка в общината. Ако не е, хората трябва да проверят сами.



„Трябва човек да погледне и големия талон за собственост на моторното превозно средство. Ако там има такава информация за евростандарт, тогава отива в отдела, където е декларирал МПС-то, заедно с копие от талона, и ние извършваме преизчисляване на данъка“, обясни пред БНТ заместник-кметът на София Дончо Барбалов.



Ако обаче евростандарт няма и в талона на колата, трябва документ от производителя или вносителя й. Общината се е договорила с фирмите какъв да е той, но дали клиентите ще плащат такса, за да го получат – зависи от тях. Промените в данъците върху МПС-тата са заради новия Закон за местните данъци и такси от началото на тази година.



„Въпреки, че всички се стремим, или поне така казваме, да намаляваме административната тежест, това е случай на допълнителна административна мярка“, допълва Барбалов.



За разлика от миналата година, софиянците могат да платят данъците си във всеки отдел на Столичната община, дори колата или жилището им да са регистрирани в друг. Парите могат да се преведат през интернет страницата на общината с дебитна или кредитна карта или, традиционно, на каса.



Данъците си за МПС и сградите може да платите на две вноски през годината, а таксата смет – на 4 пъти.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей