Тя подчерта, че демокрацията не се движи по права линия, а има и обрати, затова е „наш дълг да защитим демокрацията от руския шантаж и авторитаризма, наш дълг е да укрепим всички демокрации“.

Свързани новини

30.09.2022 10:53

Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна: Фон дер Лайен

Видян 1464 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна, защото тя се бори да определи своето бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване на Десетия Атински демократичен форум в четвъртък вечер, съобщи АНА-МПА.


Тя каза, че на Украйна трябва да бъде оказана политическа, икономическа и военна помощ, защото украинците „носят Европа в сърцето и в ума си“.


Фон дер Лайен призова европейските граждани за единство и решителност и заяви: „Всички сме изправени пред изпитание днес от войната на Русия срещу Украйна, от шантажа, който Русия извършва чрез енергията, но трябва да сме решителни и единни. Всеки от нас е част от съпротивата и защитата на нашето бъдеще”, добави тя.


Председателят на ЕК изрази увереност, че във войната, обявена от Русия срещу Украйна, демокрацията отново ще победи, но предупреди, че „мнозина в Европа подцениха заплахите извън и вътре в границите ни“, защото след 70 години непрекъсната демокрация „много от нас повярвахме, че ще продължим със свободата и мирното сътрудничество и приехме демокрацията за даденост“.


Тя подчерта, че демокрацията не се движи по права линия, а има и обрати, затова е „наш дълг да защитим демокрацията от руския шантаж и авторитаризма, наш дълг е да укрепим всички демокрации“.


Фон дер Лайен отхвърли възраженията срещу кандидатурата на Украйна за членство в ЕС с аргумента, че демокрацията ѝ е твърде млада и каза, че за няколко години тя е извършила много реформи, като същото се отнася и до страните от Западните Балкани, както и за Грузия. „Вятърът на промяната вее на нашия континент“, заяви председателят на ЕК.


В словото си тя засегна и слабостите вътре в ЕС и каза, че расизмът и антисемитизмът още не са изкоренени, а заплахи представляват още незачитането на правовата държава и независимостта на правосъдието, както и сериозните безпокойства от корупцията. Фон дер Лайен говори и за новите заплахи като дезинформацията, намесата в изборите и кибератаките.


„Демокрацията може да успее, ако сме единни“, каза председателят на ЕК и посочи, че тя се разпространява и в страни, които до момента не са я познавали, защото има способността да вдъхновява. Конкретно тя се спря на милионите ирански жени, които се борят за свободата си, за зачитане и за равенство в своите права.


Що се отнася до инвестициите и енергийната зависимост от Китай и Русия, които подкопават суверенитета на държавите, тя отбеляза, че ЕС планира нова програма за инвестиции в енергетиката и дигитализацията.


Фон дер Лайен отбеляза още, че трябва да поставим идните поколения в центъра на действията си, като спомена по-конкретно борбата с климатичните промени.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.09.2022 13:36

    лайнярката и хайко, бурла - са масови убийци - затвор до живот

  • 001 разрушително цунами 30.09.2022 12:29

    Акушерката съвсем е полудяла в усърдната слугинажна работа за глобалистите. Твърдо е решена да унищожи като цунами ЕС само и само да отчита предана дейност към тези, които я инсталираха, въпреки делото за корупция в Германия. Само, че тази застаряла съсухрена и явно дементираща женица забравя за правото на личен избор и лична гледна точка, не наложена от нея.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева