Свързани новини

14.04.2020 14:04

Да освободим България с пълната картина на заразата, смъртността е по-ниска: 5 лаборатории за К19-тестове към властта

Видян 8340 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 10% от населението вече се е срещнало с коронавируса, а смъртността е по-ниска от официалните данни на щаба, доказват пробите в частните лаборатории. Това става ясно на базата на изследванията в Плевен. За да се получи пълна информационна картина и да се освободим от карантината лекарите искат подкрепата на властта, която не ги чува. Пет лаборатории в България са се организирали да правят бързи тестове на пациенти за Covid 19 и да качват резултатите в специална публична платформа. Идеята е да има по-точно преброяване на онези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него.  Мотото на тази кампания е: “Да освободим страната от Ковид 19!”, пише топжурналлистът Валя Ахчиева в EurActiv.bg.  Група лекари от диагностичните лаборатории отправят призив към властите:  “Моля, поискайте нашите лабораторни изследвания, за да видите пълната картина на разпространението на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък“


Според данните на една малка лаборатория в  Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са изградили имунитет срещу него. При това, те или не са разбрали, че са били болни, или са били само с леки симптоми. Разбира се, че числото 136 на изследваните пациенти е ниско, но броят им расте всеки ден.


Доц. Емилияна Конова  е клиничен имунолог и преподавател в Медицинския университет в Плевен. Тя има свои пациенти в Центъра за репродуктивно здраве и в Медицински център „КИРМ” в Плевен.


Според нея, бързите тестове са изключително важни. Не само  защото по този начин имунолозите изучават “в крачка”  новия вирус, а и  защото, бързите тестове доказват, дали вече сме се срещнали с него и дали сме създали имунитет срещу него.


България няма отговор


Досега България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и колко от тях са развили имунитет?


В лабораторията в Плевен за една седмица били изследвани 136 души от региона. Сред тях има три групи хора. Едните са здравните  работници, които са “рискова група”. Другите са лица, които от месец януари насам са изкарали някаква инфекция, довела до респираторни проблеми и повишена температура. Третата група са българи, завърнали се от чужбина, най-често от Англия и от Италия.


Всички те са идвали при доц. Конова с надеждата, че може би вече са изкарали Covid 19. Така се е оказало,  че наистина 10% са прекарали на крак вируса. Лабораторията използва  американски тестове, които са със сертификат и се смятат за много надеждни. И според  данните, от тези 136 пациенти – здрави хора без симптоми, голямата част – около 90 процента  – нямат антитела.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 16.04.2020 18:50

    Въпреки , че спечели делото срещу ръководството на БНТ , педерасчето от Пловдив не я върна на работа и се скри от екрана !

  • 002 Anonimen 14.04.2020 22:59

    Ако не беше Валя, никой нямаше да знае за далаверите с водата на язовир Студена-Перник.Дали перничани вече имат вода?-Нямат, но едни фирми имат милиони!Никой няма никаква идея за картинката с короновируса в страната-но ще е хубаво да се удължи карантината до края на мандата на правителството!

  • 001 Anonimen 14.04.2020 21:38

    Добре, че я има Валя, не че хората не знаят, но друго си е фактологията!!!

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!