Фон дер Лайен заяви, че държавите от ЕС трябва да продължат "огромните инвестиции във възобновяеми енергийни източници".

Свързани новини

21.06.2022 11:23

Да използваме кризата, за да вървим напред, а не за да се върнем назад към мръсните изкопаеми горива: Урсула фон дер Лайен

Видян 1426 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС не трябва да се връща към използването на въглища и да пренебрегва целите си, свързани с изменението на климата, за да замени руския газ.




"Трябва да сме сигурни, че ще използваме кризата, за да вървим напред, а не за да се върнем назад към мръсните изкопаеми горива", заяви фон дер Лайен пред Financial Times.




"Това е тънка граница и не е ясно дали ще направим правилния завой. "


 


Фон дер Лайен заяви, че държавите от ЕС трябва да продължат "огромните инвестиции във възобновяеми енергийни източници".




Тя добави, че Брюксел е предприел "спешни мерки" в отговор на заплахата от намаляване на доставките от Русия, като например пестене на енергия и определяне на приоритети за индустриите, които получават газ.




През март Комисията обяви, че целта е руският газ да бъде спрян до 2030 г. Решението беше взето като част от санкциите във връзка с военната кампания на Москва в Украйна, която започна в края на февруари.


 


 


Членове на ЕС като Германия обаче многократно са предупреждавали, че незабавната забрана на руската енергия ще навреди сериозно на икономиките им.




Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в неделя, че за производството на електроенергия трябва да се използват въглищни електроцентрали вместо газ и да се нагнетява повече газ в хранилищата. "В противен случай през зимата ще бъде много тясно", казва той. "Това е горчиво, но в тази ситуация е просто необходимо, за да се намали потреблението на газ. "


 


Коментарите на Хабек изглеждат като рязко отклонение от плана за борба с изменението на климата, представен от правителството през януари, според който делът на възобновяемата енергия в Германия трябва да се увеличи до 80% до 2030 г.




Изявлението му дойде, след като миналата седмица руската газова компания "Газпром" обяви, че намалява потока по газопровода "Северен поток 1" по технически причини.



В понеделник Нидерландия заяви, че също ще отмени ограниченията за изгаряне на въглища. Подобен план е въведен и в Австрия.


 


 


 Снимка: Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 21.06.2022 23:24

    На тази нефелна и корумпирана кукувица нали и искаха оставката в ЕП, тя наистина е сериозно опасна и прави всичко скрито и еднолично

  • 003 Anonimen 21.06.2022 15:41

    тая ДЖЕНДЪРКА погуби целия ЕС,та и Европа- некадърница на пост......

  • 002 Отче Ваш 21.06.2022 11:28

    Дъртия джендър-катър Урсульо, вече е за психиатрията, тая иска да върне Европа в средновековието, само за да угоди на една шепа дърти изгнили олигофрени, които са решили да променят света според извратените си разбирания, защото в този вече не се вписват!!!

  • 001 Психиятър 21.06.2022 11:27

    Уруспията фон дер Лайнен не е само луда, но тя е и самото ЗЛО !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи