Чужденци са измамени с хиляди евро в схема за коли под наем у нас

Свързани новини

07.11.2022 17:37

Чужденци се оплакаха от масова измама с коли под наем у нас

Видян 3922 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Чужденци са измамени с хиляди евро в схема за коли под наем у нас, разкрива bTV. Общо 16 клиенти вече са подали сигнали срещу Rent A Car компания в Комисията за защита на потребителите. Те преживяват едно и също, когато връщат счупените стари автомобили. От фирмата отказват да направят приемо-предавателен протокол за липса на щети и само казват, че всичко е наред. После обаче ги таксуват солено и за най-малката драскотина.


Това лято Ерик от Франция е на почивка в България със свой приятел. Наемат кола под наем, за да разгледат страната. За целта използват популярна онлайн платформа. Те получават колата от паркинга на панелен блок в квартал Младост в София.
„Колата беше в доста лошо състояние. Воланът не беше наред, седалките – също. Виждаше се, че е доста изхабена кола. Дистанционното за заключване също не работеше“, казва Оливие, който също е потърпевш.


Чужденците изгарят с по 500 евро под формта на депозит за кола под наем. Освен това от банковите сметки на някои от тях се теглят до няколко хиляди евро за щети, които те не са причинили. По 4000 евро за драскотина на всеки детайл от колата. И то за стар автомобил, който струва на пазара 500 евро.


Адвокат Марина Узунова, която е наета да защитава правата на поредния пострадал чужденец, обясни, че в договора с  Rent A Car компанията клауза, която казва, че ако липсва приемо-предавателен протокол подписан от двете страни за връщане на автомобила, наемателят се съгласява предварително и безусловно да приеме едностранно направените констатации за щети, причинени на автомобила.


Щета се оказало, че причинил всеки един от наемателите. Колкото по-счупена е колата, която получава клиентът, толкова повече пари може да тегли фирмата от банковата му карта. „От средата на юли всеки ден се опитвахме да се свържем с фирмата, за да ни върнат парите. Или не отговаряха изобщо, или отговаряха, че трябва да търсим финансовия им отдел. И в един момент т.нар. „финансов отдел“ ни каза, че няма да ни върнат парите, защото имало причинена щета“, обясни потърпевшият Ерик.


Оказва се, че срещу фирмата има куп дела и вече е препродадена. Първо е била собственик на жена, с адрес в столичния кв. Младост. Преди държавата да е решил дали търговецът извършва нарушения, през септември фирмата вече е препродадена на жена от ромски произход, живееща в столичния кв. Люлин.  "Те ми я прехвърлиха, аз съм просто собственик на тази фирма, аз не работя в тази фирма, друг работи във фирмата", признава жената.


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес приемайте предизвикателствата

Днес приемайте предизвикателствата като възможности