Става дума за членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които са избрани от парламента, тоест от представителите на партии, които в момента коментират и подкрепят искането за освобождаването на Гешев, лансирано от Мария Габриел.

Свързани новини

12.05.2023 14:33

Членове на ВСС, избрани от ГЕРБ и ДПС, внесоха искане за освобождаването на Гешев

Видян 1693 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха в деловодството на Съвета предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, предаде БНР.

Става дума за членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които са избрани от парламента, тоест от представителите на партии (ГЕРБ и ДПС), които в момента коментират и подкрепят искането за освобождаването на Гешев, лансирано от Мария Габриел.

Иначе в основата на това искане, което е за тежки нарушения, е инцидентът от 1 май на пътя Самоков-София, когато взрив избухна до автомобила на главния прокурор, като се коментира в искането основно участието на израелския експерт, за който по рано днес от градската прокуратура съобщиха, че той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори до мястото на инцидента, и специално ролята на главния прокурор, след като стана ясно, че този експерт е бил изпратен на мястото на произшествието от него и заведен от заместник шефа на Националното следствие Ясен Тодоров.

Оттук представителите на Прокурорската колегия поставят като основа на своето искане именно това, че главният прокурор е дал насока на следователите и на прокурорите за това как да си вършат работа, което според тях е тежко нарушение на служебните задължения, тъй като, пише в мотивите, той не разполага с правомощия да дава такива преки указания.

Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор, цитира се и текст от Конституцията, а в конкретното досъдебно производство Гешев, независимо от заеманата длъжност главен прокурор, има и процесуално качество на пострадал и при всички случаи е предстояло той да бъде разпитан като свидетел.

Това, което следва оттук нататък - по предложение на Прокурорската колегия да се задвижи процедурата. В крайна сметка дали Гешев ще бъде освободен от поста ще реши пленумът на Висшия съдебен съвет. За да бъде освободен трябват 17 гласа, в момента Висшия съдебен съвет се състои от 22 члена.


За да бъде освободен Гешев като главен прокурор, са необходими 17 гласа „за“. Това означава, че е нужна подкрепа от още 12 кадровици.


Междувременно главният прокурор е кацнал в София на прибиране от САЩ при безпрецедентни засилени мерки за сигурност, съобщи Биволъ. Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е проверен от полицейски кучета. На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в това число и такива на мобилните мрежи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Смях малей 12.05.2023 22:00

    Марийка оФчата мисъл ли ще направи промени във ВСС!? Шегуваш ли се? Даскалицата от Пловдивския университет ще направи промени? Ще, когато даскалицата по руски Фъндъчка стане китайски император.

  • 001 Anonimen 12.05.2023 17:08

    Струва ми се,че предложението на прокурорската колегия пред ВСС,за отстраняване на гл.прокурор от длъжност, ще бъде втора серия на сапунката с "опита за покушенито" над него ??? Ако не дай БОЖЕ, се реализира мандата на Мария Габриел и се поднови състава на ВСС може и да се получи нещо, до тогава всички трябва да се убедиме, че някой от лидерите на ГЕРБ, чиито безобразия бяха 12 години прикривани, вече са претърпели катарзис и "наистина"са решили за борба с корупцията" ??? Ами, ако "отстранения гл. прокурор" извади дузините прашасали папки с куп законови нарушения от почти целия отбор от депутати, министри и партиици ??? Трябва веднага да се заделят средства за построяването на нов затвор, че няма да стигнат килиите в централния ? Само че за сега това е сюжет за фантастичен разказ ???

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и