Свързани новини

17.03.2009 10:37

Чистка в МВР, но не на протестиращи

Видян 1962 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не с късането на пагоните, а с търпеливостта и с доброто отношение към всеки един пострадал ще се промени отношението към колегите. Нашата полиция по-трудно се откъсва от разбирането, насаждано в годините, че е сила, а не че е институция, която предоставя услугата сигурност на обществото. Проблемът е не само в техническите възможности на МВР, а и в манталитета на служителите", цитира БГНЕС.


Това казва заместник-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова пред вестник "Стандарт" по поводполицейския протест от миналата неделя в столицата. Според Янкулова "нито един политик не би могъл да стои настрани от проблемите в МВР, защото това е една от основните дейности на държавата". "Нормално е политиците да изказват различни становища за случващото се в МВР. Безспорно е тънка границата между социалното и политическото, защото социалното винаги е следствие от определена политика", казва още Янкулова.


Заместник-вътрешният министър съобщава, че "министерството е провело четири срещи с контактната група на протестиращите служители". "По голяма част от въпросите постигнахме съгласие. Когато стигнахме до последното тяхно искане - за 50% увеличение на заплатите, им обяснихме, че нашият бюджет не дава такава възможност. По искането за повишаване на защитата на полицаите още в хода на преговорите внесохме предложение за изменения в Наказателния кодекс и Указа за борба с дребното хулиганство. Предстои те да бъдат гласувани на второ четене в НС. Третото искане бе свързано с приемането на дългосрочен план за модернизацията на полицията", казва Соня Янкулова и добавя: Работим по този въпрос, но структурата на бюджета на МВР не позволява сериозно дългосрочно планиране на капиталови разходи. Около 90% от бюджетните пари на МВР - 1,032 млрд.лв., отиват за заплати, осигуровки и обезщетения. Остава много малък процент за капиталови и за текущи разходи. А без тях няма как да се мисли за техническо преоборудване на министерството. "Въпреки това в края на м. г. специално за МВР бяха отпуснати 40 млн. лв. за капиталови разходи, които целево се насочиха към изграждането на РПУ и техника. Знаем какво е състоянието в някои от управленията. По искането на протестиращите за подобряване на условията за заплащане на извънредния труд, изработихме съвместно нова наредба, която вече е в сила", казва още Соня Янкулова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.