Свързани новини

15.04.2019 09:27

ЧЕЗ: България незаконно попречи на сделката ни с Инерком, ОББ кредитира с десетки милиони дружеството

Видян 2212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Причината за прекратяване на договора между ЧЕЗ и дружеството Инерком на Гинка Върбакова за българския бизнес на чешката енергийна компания е "неудовлетвореност от неизпълнението на условията, заради незаконни пречки от страна на българската държава ", се казва в изявление на ЧЕЗ пред Капитал. Напомняме, че сделката реално беше възпрепятствана от КЗК с изключително неясни и неюридически мотиви, заедно с друга, свързана с Чехия  – за купуването на Нова телевизия от милиардера Келнер. Преди дни, след благословията на Комисията, медията беше прехвърлена на близкия до правителството и ГЕРБ бизнесмен Кирил Домусчиев, в чийто комплекс живее безвъзмездно финансовият министър Горанов.


На Инерком, в общи линии, беше обяснено, че няма достатъчно пари, а на предприемача от Прага – че пък има прекалено много. Неща, които не са в прерогативите за преценка на Комисията, която е антимонополен орган. Интересно е, че другата сделка на Келнер мина чудесно в Брюксел, където той предвидливо се насочи за оценка на придобиването на телеком оператора Теленор у нас. Освен разлика в стандартите, тревожна е и липсата на обективни критерии на КЗК. Интересно е как тя би се произнесла например за единият от останалите кандидати за ЧЕЗ в България – Еврохолд, който е с по-скромни резултати от Инерком, но пък има мощен политически гръб, достигащ върховете на ГЕРБ. Председател на Комисията е бившият заместник-кмет на София от Партията и майка на депутат от парламентарната й група  – Юлия Ненкова.


Така България ясно показа, че не желае европейски инвеститори, а предпочита близки до Партията и правителството.


Новината за разтрогването на предварителния договор на Гинка Върбакова и чешкия гигант излезе в 18,05 ч. българско време в сайта patria.cz. У нас придоби широка популярност в събота.


Както е известно, Инерком беше платила депозит от 5 млн.евро с кредит от ОББ - СИБанк. Не е известно дали поради пречките от страна на държавата тази сума няма да бъде върната на Гинка Върбакова. Ако това не стане, кредитиращата банка, в която бизнесдамата има и по-голяма експозиция, ще бъде изправена пред предизвикателство. А тя е на трето място по големина у нас.


Компанията на Гинка Върбакова е платила депозит от 5 млн. евро, но не успя да се вмести в сроковете за плащане след като Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката, а съдът насрочи заседанието си чак за май.


ЧЕЗ продължава преговорите с останалите кандидати - индийската India Power, която обаче е натиската от другия уж независим орган – Комисията за енергийно и водно регулиране, и Еврохолд България.


Чешкият гигант води и арбитражно дело във Вашингтон срещу България. Искът е за около 600 млн. евро заради това, че през 2013 г. НЕК спря да плаща изкупения по преференциални цени ток от възобновяеми източници. Практиката показва, че нашите правителства губят големите международни арбитражи – от делото на Гад Зееви за Балкан до реакторите за АЕЦ – Белене, по която неотдавна НЕК призна, че е загубила и казуса за неплатени пари на международния проектант Уорли Парсънс.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е