29.05.2015 10:34

Черешите за Задушница удариха 5 лв. килото

Видян 692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Черешите за Задушница удариха 5 лева за килограм, установи проверка на Черноморие. Търговците на централния пазар в морския граад продават сладкия плод на цена от 3.50 до 5.00 лева, съобщава Chernomorie-bg.


На табелите им пише "Сладка българска череша". Не става ясно обаче, на какво се дължи разликата от 1.50 лева в цената. На метри от пазара могат да се купят череши и по 3.00 лева за килограм.


От високите цени най-възмутени са пенсионерите. По традиция на Черешова Задушница, която тази година се пада на 30-ти май, се подават череши. От там е  и назнаванието на Задушницата. Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница и е втората Задушница за годината.


Той е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.


За да спазят традицията на този ден, хората, които почитат паметта на своите починали близки трябва да подадат череши. Цената на плода обаче не е по джоба на хората с ниски доходи, голяма част от които са социално слаби и пенсионери. Възрастните обаче са и най-ревностните християни, които спазват обичая.


"Въпреки високата цена, ще купя череши. Имам починали близки. И като отида на гробищата в събота, искам да подам за Бог да прости", каза възрастна бургазлийка. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец