Линейки и бусове на МВР с обучени парамедици ще помага на столичната Спешна помощ за превоза на пациенти с леки и средни форми на COVID-19, а след няколко дни ЦСМП в столицата и областта ще разполага и с още чисто нови медицински автомобили. Това обявиха началникът на структурата д-р Георги Гелев и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, предаде бТВ.


Силовото ведомство предоставя 4 буса със седалки, които са предназначени за най-леките случаи, както и 6 линейки, които са с оборудване, близко до това на Спешна помощ. Те ще помагат на дневната смяна, като в екипите ще влизат шофьор и парамедик от МВР и, при нужда, фелдшер от ЦСМП-София.


Парамедици ще пътуват и с новите линейки. „Няма откъде да дойдат толкова лекари“, призна д-р Гелев. Той подчерта, че от 66 COVID сигнала вчера, само при 18 е имало нужда от транспорт до болница, а в много от ситуациите въобще не е било нужно изпращането на екип. Автомобилите на МВР ще се използват за случаи, при които не се налага подаване на кислород на пациента.


Към момента в ЦСМП-София се справят кадрово, но, както подчерта началника на звеното, умората е на лице: „Въпросът е физически докога може да издържи да работи човек през ден по 12 ч. или през нощ по 12 ч.“.


Министър Ангелов допълни, че към момента мерките за предпазване от коронавирус в отделенията за такива пациенти са на изключително високо ниво и процентът заразни сред работещите в тях медици е по-нисък в сравнение с тези, инфектирали се навън.


Снимка: Архив