Свързани новини

24.11.2016 14:47

Бунт в центъра за бежанци в Харманли

Видян 2164 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, се опитаха да влязат в сблъсък с полиция и жандармерия. В лагера са били запалени гуми, троше се новата сграда, която е пред откриване. Силите на реда гледаха "шоуто".



Спонтанно недоволство в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е прераснало в бунт, съобщи говорителят на ОД на МВР в Хасково Нина Николова.

Към 12.00 часа по данни на полицията към 2000 души са излезли на плаца на лагера, който е бивша казарма. Има хвърлени камъни по частите на жандармерията, разположени на територията на центъра. Запалени са били гуми, каза Николова.

На място бяха над 100 служители на местното подразделение на МВР в Харманли и жандармерия, очакват се подкрепления от дирекциите на МВР в Пловдив, Бургас, Стара Загора и Кърджали, допълни говорителят.

Започнали са преговори между представителите на полицията, Държавната агенция за бежанците и обитателите на центъра, уточни Николова.

 Временният директор на центъра Димитър Захариев, който не спира да лъже от месеци, посочи, че сред настанените нямалонапрежение, но не изключи ескалирането му при струпването на голяма маса хора на едно място.

От три дни извън лагера е забранено движението на търсещите убежище. Това е и вероятната причина за избухването на вълненията в центъра, където в момента са настанени над 3000 души, основно от Афганистан, Ирак и Сирия.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно, защото липсват и огради, и желания да се вдигнат.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани.Обещаните екипи от медици от различни болници обаче ще бъдат в лагера чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.


Снимка: Дарик



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв