Свързани новини

02.09.2021 10:55

БСП представи предложенията си за актуализация на бюджета

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На брифинг в парламента БСП представи своите предложения, които да влязат в актуализацията на бюджета между първо и второ гласуване. Лидерът на партията Корнелия Нинова ги представи като разумни, обосновани и необходими.


 По думите на Нинова те са свързани с необходимостта да се помогне на най-уязвимите групи хора. 


Тя допълни, че предложенията им са обсъдени с представители на браншовите организации, синдикатите и служебните министри. Нинова припомни, че „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са отказали да обсъдят общи предложения за промени между първо и второ четене по актуализацията на бюджета.


„Сега между първо и второ четене ще имаме стотици предложения, които не са гарантирани с гласове. Може нито едно да не мине, може служебната актуализация да не мине. До това се стига, когато си безотговорен към ситуацията“, заяви лидерът на БСП. 


Лидерът на БСП поясни, че са разграничили 9 групи хора, на които трябва да се помогне: млади семейства, деца, пенсионери, самоосигуряващи се лица, дейци и институции на културата, здравна система, бизнеса, МВР, отбраната, общините. 


Предложения 


  • Изплащане на еднократна помощ от 6500 лв. за раждане на второ и трето дете на родители, осигурявали се през последните 24 месеца;
  • Еднократна помощ от 250 лв. за началото на учебната година за деца от 2. до 4. Клас;
  • Еднократна помощ от една минимална работна заплата (650 лв.) за самостоятелно заетите лица;
  • Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година – в размер на една МРЗ (от 380 на 650 лв.);
  • 120 млн. лв. за COVID кризата – (разходи за материали за дезинфекция в училищата, специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични на COVID-19 пациенти);
  • Средства за заплати за ноември и декември на заетите в охраната на границите, средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите;
  • Увеличение на средствата за институтите за сценични изкуства;
  • Компенсации за разходите за електроенергия на държавни, общински и регионални институти;
  • Преизчисляване на пенсиите;
  • Мярката „60/40“ да се преформатира в „80/20“;
  • Подпомагане на общините – 54 млн. лв. увеличаване на трансфера на средства към общините; 

Тя обясни, че предлагат да отпаднат 13 млн. лв. разходи за КЕВР, предвидени за покриване техни задължения по съдебни дела и бонуси. БСП предлага още 16-те млн. за допълнителни ваксини също да отпаднат от актуализацията на бюджета.


„С тези предложения няма изменение на салдото по централния бюджет. Предлагаме да отпаднат ненужни разходи и увеличение на приходната част – ДДС и акцизи. Предложенията ни са необходими, дори задължителни, в помощ на народа, в отговор на трите кризи, които се задават“, коментира Нинова. 


Предстои днес БСП да вземе решение кога да върне третия проучвателен мандат, а от това зависи и докога ще продължи работата на Народното събрание и дали ще стигне времето за актуализацията на Бюджет 2021.


Съдбата на третия мандат ще се реши днес от Националния съвет на партията, заяви още тя.


"В аванс няма как да ви дам нищо", каза още Корнелия Нинова. Тя заяви, че какво ще стане мандата и колко ще продължи тази дискусия, ще се реши днес.


 
Лидерът на БСП посочи, че не е забелязала единомислие в парламента.
"Това, което видяхме последните седмици и вчера скандалното поведение на трите партии на протеста, не искат редовен кабинет и стабилно управление. Не искат мнозинство поне да приемем актуализацията на бюджета. Не искат да работят в почивните дни, за да приемем бързо актуализацията и да дадем спокойствие на хората. Какво можем да направим ние в този момент?", коментира Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата