С абсолютно единодушие - 104 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ е приета позиция на Националния съвет на партията във връзка с войната в Украйна

Свързани новини

27.02.2022 17:41

БСП единодушно остава против санкциите

Видян 2033 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Трябва да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения
С абсолютно единодушие приехме позиция на Националния съвет във връзка с войната в Украйна
Това заявих на пресконференция в централата на БСП след заседанието на Националния съвет.


 


Там присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски, министърът на социалната политика и труда Георги Гьоков, министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на туризма Христо Проданов.
Имахме заседание на Националния съвет на БСП. С абсолютно единодушие - 104 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ приехме позиция на Националния съвет на партията във връзка с войната в Украйна. Бих акцентирала на 6 неща в тази позиция.


 


Първо - ние стъпваме на историята и на принципите на партията, като отбелязваме, че в цялата си история сме партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна, до протестите срещу военната операция в Сърбия и неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Ние сме партия на мира и винаги сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в диалога.


 


Второ - БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки.  В същото време настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.


 


Трето - настояваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на решения на кризата.


 


Четвърто - БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация по 2 причини. Въведените в миналото санкции, които целяха ограничаване на икономическата и финансова сила на Руската федерация не доведоха до очаквания ефект. И втората причина - с оглед на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили негативно на българския национален интерес, на българската икономика и на българските граждани.


 


Пето - настояваме правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта както в икономическата сфера, така и организация за хуманитарна помощ на жителите от засегнатите райони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска кампания и в хуманитарна помощ.


 


Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при възможност да подготвим общински обекти за настаняване на семейства и за пълната им подкрепа.
Шесто - отправяме призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия.


 


Това е от позицията на Националния съвет, аз бих искала да добавя още един коментар, тъй като от сутринта отново се появиха спекулативни твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна. Категорично заявявам , че българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 27.02.2022 21:41

    Никой не се интересува от приказките на членове на партия със затихващи функции!!!

  • 001 Anonimen 27.02.2022 19:42

    Нинова, Вигенин, Свиленски, Гьоков, Иванов и Проданов да се хванат под ръка с тъщата Митрофанова и да заминават за Москва. Тия май не разбират, че путинофилството вече няма да има кой да го плаща.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви