09.02.2015 09:45

БСП е за запазване на традициите в системата на народната просвета

Видян 956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование. За това настояаха учители и родители по време на дискусия с народните представители от БСП Лява България Марияна Бояджиева и Георги Гьоков в Казанлък. Двамата представиха десетките различия между двата законопроекта за образованието, които са на вниманието на 43 НС. 

"БСП е за запазване на традициите в системата на народната просвета, както и за спазване на Конституцията, законопроектът на ГЕРБ показва, че който си е беден днес - ще става все по-беден утре", подчерта Бояджиева. 


"Ние, социалистите, сме за образованието да бъде приоритет на държавата и настоявахме промените да бъдат резултат от широка обществена дискусия, а десницата си внесе проект на закон, който слага край на българското просветното дело в полза на частни интереси", каза Георги Гьоков.


Огромно е недоволството от обединението на ресурсните центрове, обединените детски комплекси и помощните училища в центрове за личностно развитие-обясниха учители от начална, основна и средна степен, които недоумяват защо се стига до това. 


"Нашата парламентарна група е за социализиращо образование, а не за надомно обучение, което ще ни върне в 19 век, няма да се изненадаме, ако ни предложат държавата да финансира и самостоятелното образование", сподели тревогата си Бояджиева, една от вносителките на законопроекта за народната просвета на левицата и член на ПГ по образование и наука. 


Текстовете на левия проект сочат за един клас да има един и същи учебник по един предмет за цялата страна, което и родители и учители одобряват, обясниха депутатите, които не спират да се срещат с участници в образователния процес. 


По думите им предложенията за отсъствие на количествена оценка до 4-ти клас и липсата на повторяемост при слаби ученици, будят сериозно безпокойство, тъй като са убедени, че това води към неграмотност. Дуалното образование, преструктурирането, квалификацията на учителите и нейното финансиране, професията „учител” сред младите хора бяха сред въпросите, обсъждани от учители и родители. За техните писмени становища призоваха двамата народни представители, които подчертаха на финала, че БСП е и за съчетаване на специализираното и общото образование и за задължително средно - като стандарт за развитие на българската нация. Те се надяват десницата да чуе, че с гласуваните текстове на първо четене се залага на неравенството в обществото, което неминуемо ще се пренесе между децата.



Етикети
, , ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева