“Пари на вятъра се оказаха закупените препарати срещу коронавирус", заяви пред bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков. “За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени К19 ваксини, а за тази година се очаква те да са още 2,8 млн.”, отчете той.

Свързани новини

07.03.2023 17:34

Бракуваме 5,1 млн. К19 ваксини за 2 г.

Видян 1675 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Пари на вятъра се оказаха закупените препарати срещу коронавирус", заяви пред bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков. “За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени К19 ваксини, а за тази година се очаква те да са още 2,8 млн.”, отчете той.


Шарков посочи, че последният договор за препаратите е подписан през 2021 г., когато епидемиологичната обстановка е била много по-различна и това е довело до поръчката на големи количества от тях. Съветникът в МС отбеляза, че България е заела принципна позиция, подкрепена от Полша, Чехия и Литва, че тези количества трябва да бъдат предоговорени.


Той припомни и за делото, което води The New York Times (NYT), за отказ да бъде предоставена комуникацията между шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен и представител на Pfizer. Изданието иска документите заради съмнения, че комисията е договорила по-големи количества от нужното, но без резултат.


Относно недостига на лекарства съветникът на здравния министър заяви, че това също е проблем на ниво Европа, който е породен от нарушените вериги на доставки заради К19 пандемията и  ситуацията в Украйна.


Напомняме, че според данни на МЗ 1/3 от купените от България ваксини срещу К19 вече са дарени и бракувани, което струва 100 млн. лв. на данъкоплатците.


Общата стойност, която е платила държавата за тези препарати е в размер на 345 765 554 лв. България авансово погаси доставката на 2 710 904 дози, от които половината - 1 319 864 броя, все още не са доставени в страната. Те иначе са предвидени за последното тримесечие на м.г., с решение на МС от 21 април 2022 г. Статистиката сочи, че  досега са използвани 4,5 млн. дози, а други 6 млн. са подарени и бракувани и около 9 млн. дози са неизползвани.


Същевременно страната ни е дарила ваксини срещу К19 на Кралство Бутан, на Босна и Херцеговина, на РСМ, Бангладеш и на Иран – общо 3 632 950 дози. Бракуваните ваксини през 2021 г. и 2022 г. са 850 730 дози на производителите Astra Zeneca и Moderna.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Pfizer 07.03.2023 22:56

    Много важно какво ще бракува най-глупавата нация в Европа. Важното е, че е платила.

  • 002 да спрем давоските талибани 07.03.2023 20:16

    тая абнормна личност урсула е договорила с другия престъпник алберт бурла, солунски ветеринар евреин шеф на пфайзер, Европа да построи заводи за ваксини в Африка и тя се е съгласила с нашите пари да трови човечеството, бавно и постъпателно те унищожават хората по план с различни кондики, които една група хипнотизирани западнофили не схващат, въпреки че измират или се инвалидизират от тези течности и абсурдното е, че основно умират за стоките там, които в 90% са китайски или от Бангладеш

  • 001 Anonimen 07.03.2023 17:41

    Престъпната мутра сключи договора за абсурдни количества и е редно да извади някоя пачка и кюлче за компенсация. До кога оцеляващият народец ще му плаща кражбите и корупционните схеми, за вредите от надупването му пред началниците от вън да не говорим какви щети е донесъл!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне