Ще имаме режим на тока, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при включване на живо във фейсбук. Той обвини договарянията на "Продължаваме промяната", които ще имат сериозни последствия за страната.


"България е най-големият нетен износител на ток, а какво липсва в момента на Балканите? Петрол, газ и ток. Ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес, на миньори и работници. От производители на ток ние ще станем вносители", заяви бившият премиер.


„Имахме куп варианти. Бяхме подготвени за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. На лицензираната площадка на този реактор трябва да започнем изграждането на нова. След като през 2025 година извадим „Мариците“, ще купуваме енергия според пазарните цени на Европа“, коментира още той.



Според него българските граждани сами са дали четирите реактора на „Козлодуй“, а сега ще дадат и въглищните си централи, без да имаме заместители като ядрени мощности и без да са проведени консултации.


Потребителите ще трябва да намалят потребността, а санирането е възможност за това, каза още Борисов.


Той посочи, че в Европа гасят уличното осветление и фонтаните, за да спестят електроенергия, а ние точно в този момент сме решили да зачеркнем мощностите си.


Бившият премиер отправи множество обвинения към "Продължаваме промяната" и решенията, които са вземали.