Свързани новини

17.09.2020 14:29

Борисов премина точка, от която няма връщане: Пардю пред Политико

Видян 3951 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Крайно време е Европа да покаже, че подкрепя исканията за демокрация на българските граждани", пише бившият американски посланик в София Джеймс Пардю (2002-2005) в своя коментарна статия за най-влиятелния във висшите кръгове във Вашингтон и Брюксел сайт Politico. Бившият офицер от американското разузнаване и бивш зам.-помощник генерален секретар на НАТО по оперативното и кризисно управление прави изключително критичен анализ за състоянието на политическата система в България, като определя управлението у нас като "лека версия на Владимир Путин":
„Бойко Борисов, популисткият лидер на България, се сблъсква с обществен бунт, който скоро няма да утихне. Хората осъждат неспособността на правителството да се справи с растящата корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на елементарни демократични стандарти.
Борисoв и съюзниците му отговориха на масовата проява на недоволство, като се вкопчиха още по-здраво във властта. На повърхността България изглежда като демократична държава, но в действителност политическата и съдебната й структура са гнили в сърцевината. При кабинета на Борисов ситуацията се влоши много повече.
 Той създаде система, която притежава множество характеристики на еднопартийната държава. На практика разруши политическата опозиция в страната чрез масово използване на заплахи, корупция и купуване на гласове в отделни общности. Управляващата партия постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието, прилага същите тактики като руския държавен ръководител. Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.
Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност се размива, а успешните компании са подлагани на съдебно преследване и насилствено завземане на активите им.
Този процес се допуска от полицията и съдебната система, които са контролирани до голяма степен от Борисов и ГЕРБ .
Това е система, създадена за корупция в огромни размери. Както знаят протестиращите, това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей