Свързани новини

20.07.2010 10:20

Борисов: Очаквам реалното изграждане на Горна Арда да стартира през 2012

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 До края на годината ще бъде изготвен техническият проект, а в началото на 2012 година очаквам да бъде направена първа копка по изграждането на Хидроенергийния комплекс Горна Арда, заяви министър-председателят Бойко Борисов във Виена.


Премиерът присъства във Виена на официалното подписване на Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на каскадата между ”НЕК” ЕАД и ЕVN AG. На подписването присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и членове на официалната правителствена делегация. “Ще се използва енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятен и за двете държави. НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплати натрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове”, допълни премиерът. Според Бойко Борисов реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).
Проектът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на р. Арда: язовир Мадан (ВЕЦ ”Бял Извор”), язовир Ардино (ВЕЦ ”Ардино”), и язовир Сърница (ВЕЦ ”Китница”.), с обща инсталирана мощност 174.2 МW и средногодишно енергийно производство 440 GWh. Австрийската компания увеличава с два пъти дела си и ще вложи допълнително 1.4 млн. лв. в съоръжението. По този начин ЕVN остава единствен партнъор на Националната електрическа компания, която притежава 70 на сто от проекта. ”Правителството цели да възвърне доверието и печалбите в българските държавни компании. Имаме интерес към частни инвеститори, които работят без комисионни”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът Бойко Борисов е на двудневно работно посещение в Република Австрия по покана на федералния канцлер Вернер Файман.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви