Свързани новини

27.11.2018 14:55

Борисов, Кунева и още 80 свидетели ще дават показания за аферата с ваксините на Москов

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

80 свидетели, сред които премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът във втория му кабинет Меглена Кунева, ще бъдат разпитани пред спецсъда по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за бартера и незаконния износ на ваксини за Турция. През септември 2015 Москов в качеството си на здравен министър  възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната. Производствените разходи били 413 370 лв. Въпросните ваксини са били незаконно изнесени в Турция, като първо са предадени на южната ни съседка, а едва по-късно е издаден документът. Отговорен за това действие е лично бившия министър. Досега по шумното дело показания дадоха министри от кабинета Борисов 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Те обясниха пред магистратите, че подписали неприсъствено решение за ваксините на 28 май 2015 г.


Бившият здравен министър е подсъдим за 3 престъпления. Заедно с него обвинени са тогавашният му заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини Бул Био.


Скандалът с внесените от Турция ваксини Пентаксим и Еувакс и незаконния износ на БЦЖ гръмна в началото на 2016 г, след разследване на Валч Ахчиева в предаването Открито. Ваксината Еувакс Б” пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас. Министерството тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен  бежански натиск. Като част от договорката с Турция България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас. Според първото обвинение на Москов, което е за престъпление по служба, през юли 2015 г. той е приел като дарение от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс Б”, които не били разрешени за ползване у нас. От това са настъпили щети за над 325 000 лв. от платен ДДС за ваксините, твърди прокуратурата. Москов е обвинен и в това, че като помагач е улеснил сключването на неизгодни сделка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей