"Поради относително по-ниския реален лихвен процент в България спрямо средния за еврозоната, както и поради разхлабване на бюджетното ограничение на правителството, вследствие на ограничаването на дисциплиниращата роля на финан-совите пазари от покупките на ДЦК от страна на НЦБ, прекомерно експанзионистичната парична политика на ЕЦБ за условията у нас би могла да създаде стимули за прекомерно увеличение на правителствените разходи и кредитирането."

Свързани новини

03.11.2022 14:31

БНБ с предупреждения за еврото: Докладът

Видян 1628 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изследването на степента на реална  конвергенция на България показва, че към текущия момент страната като цяло не е напълно готова за членство в ИПС [икономически и паричен съюз]. Ниското равнище на доходи в България спрямо еврозоната, което се дължи главно на по-ниска производителност на труда, създава рискове от възникване на специфични за страната икономически шокове." Това пише на страница 50 в работната версия на анализа на БНБ за ефектите от въвеждане на еврото, която е била внесена в парламента.


На страница 80: "Недостататъчно високата степен на реална и номинална конвергенция спрямо средните нива за еврозоната, както и по-пряката и по-бърза трансмисия на паричната политика на ЕЦБ създават предпоставки общата парична политика в паричния съюз в повечето случаи да бъде неподходяща за България."
На страница 83 много важен цитат за фискалната дисциплина:


"Поради относително по-ниския реален лихвен процент в България спрямо средния за еврозоната, както и поради разхлабване на бюджетното ограничение на правителството, вследствие на ограничаването на дисциплиниращата роля на финансовите пазари от покупките на ДЦК от страна на НЦБ, прекомерно експанзионистичната парична политика на ЕЦБ за условията у нас би могла да създаде стимули за прекомерно увеличение на правителствените разходи и кредитирането."


След това БНБ подчертава, че присъединяването в еврозоната "е вероятно да намали стимулите за провеждането на дисциплинирана фискална политика, която България поддържа в режима на паричен съвет”.


Ето и един важен цитат за инфлацията от стр. 112: "В допълнение към гореизброените ефекти, произтичащи от структурна промяна в трансмисионния механизъм за българската икономика в среда на количествени улеснения, влизането в еврозоната ще се отрази и в първоначално значително увеличаване на ликвидността в банковата система на България по линия на свиване на регулаторно дефинирания размер на депозитната база, върху която се начисляват задължителните минимални резерви, както и по линия на същественото намаление на ставката на задължителните минимални резерви. Освободената ликвидност е предпоставка за допълнително понижение на лихвените проценти по депозити и кредити в страната спрямо нивата им преди присъединяването към еврозоната.


В тази връзка би могло да се очаква, че в икономиката ще се създадат стимули за увеличение на кредитирането, насърчаване на потребителското търсене и съответно натиск към повишение на потребителските цени." Това в прав текст потвърждава друг риск, който от ЕКИП сме отбелязвали неведнъж, и доц. Димитър Чобанов подробно описва в анализ, който публикувахме февруари тази година.


За финал, БНБ предупреждава и за потенциални рискове относно конкурентоспособността на страната. На страница 123: "Приемането на еврото в България е потенциален източник на рискове за ценовата конкурентоспособност на експортно-ориентирания сектор на икономиката по линия на възможността провежданата от ЕЦБ паричната политика да не е оптимална за България и по този начин да се стигне до натрупване на дисбаланси в икономиката."


Версията на анализа на БНБ е работна (и съответно недовършена), защото засега само частта на централната банка изглежда да е готова, някои части от анализа са отговорност на МФ", пише топикономистът Г. Вулджев.


 


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 продажници и зависими на всякъде 04.11.2022 12:20

    Не сме забравили как депесаря Иван Искров с огромната заплата като шеф на БНБ фалира КТБ и се покри да си харчи заработените милиони. Сегашният Радев е още по-безцеремонен и ща фалира направо цялата държава и народ. Защо тази мишка се страхува да каже истината и отрича за доклад, в който се доказва с факти, че приемането на еврото ще ни занули, зависим ли е? Кого обслужва Димитър Радев и трябва ли да му се търси отговорност за умишлено скриване на факти, което си е работа срещу националната сигурност на държавата и народа?!

  • 003 Anonimen 04.11.2022 08:32

    Личната отговорност наистина може да спаси от прокарването на платени от вън решения, но не се вижда механизъм за осъществяванео като властта е в ръцете на платените отвън и техните протежета.

  • 002 Anonimen 04.11.2022 00:00

    "Това не са народни представители, а съвременни и много по безскрупулни и жестоки еничари от тези в миналото. " ЦИГАНИ, с тапия от "харвард" и препоръки от циганина Сорос. Циганинът няма съзнание за етнос и нация, той е БЕЗРОД.

  • 001 Anonimen 03.11.2022 14:39

    Усилено укриваната истината е, че преждевременното и на пук на реалността приемане на еврото е финала за българите и България. Задачата на евроатлантическата шайка в НС е спусната от вън и понеже всички са зависими и ги държат за милиардите ще погубят държавата и народа си. Това не са народни представители, а съвременни и много по безскрупулни и жестоки еничари от тези в миналото. Само личната отговорност ще ги озапти и за това задължително трябва промяна в тази насока

RSS

Най-нови

Виктория

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са