Свързани новини

20.03.2020 12:50

БНБ разсипа от критика властта за икономическите „мерки“, налага свои адекватни

Видян 4995 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спокойната БНБ за първи път изригна мощно срещу неадекватните икономически мерки на правителството и парламента в нарочна позиция. Централната банка призовава за "въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата".


Напомняме, че за същото апелира и президентът с ветото си. Няма реални грижи за гражданите и фирмите. Те нямат и резерви за справяне при наложеното спиране на икономиката ни, базирана над 2/3 на услугите, за компенсирането или поне отлагането на удара върху тях, каквито се приемат във всички държави по целия свят. Заплашени са с разпадане и огромните дистрибуторски вериги, благодарение на които работят не само търговията, но и селското стопанство, хранителната индустрия, туризма, транспорта и т.н., А властта рискува да ги детонира, поради недалновидност и непознаване на реалните икономически процеси по света и у нас.


Освен това, БНБ прилага пакет от мерки за 9, 3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID 19, съобщи централната банка.


  Мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията за гражданите и фирмите.


Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките и включват:


- капитализиране на цялата печалба в банковата система в размер на 1.6 млрд. лв. Това означава търговските банки да не разпределят дивиденти от печалбата си.


- отменяне на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0.7 млрд. лв. Тези средства ще останат в търговските банки, вместо да влизат като буфер в резерва на БНБ.


- увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.


Наред с това, БНБ прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, паричното обращение, платежните системи и банковия надзор.


От централната банка уверяват, че следят внимателно ситуацията и имат пълна готовност да предприемат допълнителни мерки, ако се наложи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху