01/02

Свързани новини

22.05.2020 10:35

БНБ пуска в обращение нова десетолевка

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти с номинална стойност 10 лева, емисия 2020 г. Тя ще влезе в обращение от 12 юни 2020 г. като законно платежно средство, съобщиха от институцията. Няма съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение и в момента.


На лицевата страна са изобразени портрет на д-р Петър Берон; вертикални текстове „Петър Берон“ и „1799 – 1871“; номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.


На обратната страна са изобразени скици от научните трудове на д-р Петър Берон, телескоп и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи


Промените в новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.


Въведен е допълнителен знак за незрящи – две дебели и осем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.


Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на земното кълбо с телескоп и планета; цветен холограмен портрет на д-р Петър Берон; стилизирано изображение на армиларна сфера; изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „10“.


Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 10“ и с диагонален динамичен ефект, променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 10“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.


Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на д-р Петър Берон. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата


Източник: БНР




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и