Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност, твърдиРобърт Дженкинс, ръководител отдел "Образование" в УНИЦЕФ.

Свързани новини

25.07.2022 09:25

Близо 1/2 от младите българи нямат необходимите за средно образование умения

Видян 1092 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави не успяват да придобият уменията, необходими за работа - това сочат данни от нов доклад, публикуван от УНИЦЕФ и подкрепен от глобалната инициатива Generation Unlimited.

Докладът, озаглавен: "Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?" включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите.

    Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност.

    Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност, твърдиРобърт Дженкинс, ръководител отдел "Образование" в УНИЦЕФ.

Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. В страните с ниски доходи е най-малка е вероятността младежите да придобият необходимите им умения за бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, показва още докладът.

Половината млади българи нямат дигитални умения

В България близо половината (47.9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. нямат базови умения, които са им необходими за средно образование - това показват данни на международното оценяване PISA и TIMSS. В същото време 44.5 от същата възрастова група нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на имейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

По данни на Евростат от 2021 г. 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система, показва проучване на МОН от 2021 г.

УНИЦЕФ и Комисията по образование призовават правителствата да осигурят на всяко дете качествено образование и да премахнат бариерите, които го излагат на риск от отпадане. Следва да се оценят нивото на знания и умения на децата и да се осигурят съобразени с тях допълнителни часове, за да им помогнат да бъдат в час с необходимите им знания и умения за живот и работа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.07.2022 10:41

    001,неграмотния добитък лесно се управлява.

  • 001 майцепродажници 25.07.2022 09:58

    Ето за това буди основателно недоумение защо Денков увеличи заплатите почти 100% за има няма една година на преподавателите, които явно самите те са некомпетентни и не заслужават такива високи възнаграждения. Същото е и при у-тите, където се влиза без изпит, може да се купи изпит и дори диплома. Унищожаването на образованието е целенасочено и започна от Методиев и Вълчев, а Денков го уби, все изявлени соросоиди на издръжка на грантове от чужбина и с очеваден кариерен възход

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв