Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен присъства на пресконференция във Федералното министерство на външните работи в Берлин на 24 юни. (Mika Savolainen/Pool/Getty Images)

Свързани новини

06.07.2022 11:43

Блинкен ще разговаря за отношенията с Украйна с китайския външен министър

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с китайския си колега по време на срещата на външните министри от Г-20 в Бали тази седмица, за да проведе "откровен обмен на мнения" относно реакцията на Пекин на войната в Украйна, съобщава CNN.

Най-важният приоритет на срещата между Блинкен и китайския външен министър Ван И е да се "подчертае нашият ангажимент за интензивна дипломация и поддържане на отворени линии за комуникация с Китайската народна република", заяви помощник-държавният секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Дан Критенбринк в разговор с репортери във вторник.


"Очаквам, че по време на тази среща ще можем да обсъдим, така да се каже, предпазните огради на отношенията, така че нашата конкуренция да не се превърне в грешна преценка или конфронтация", каза той.



Управляващата комунистическа партия на Китай не осъди войната на Русия в Украйна, нито дори я определи като инвазия. Междувременно китайските държавни медии представят на гражданите си внимателно цензурирана версия на войната и повтарят изказванията на Кремъл за НАТО.

Миналата седмица Китай за първи път беше включен в "Стратегическата концепция" на НАТО, приета на срещата на върха на блока в Мадрид. В документа се излагат предизвикателствата пред сигурността на ръководения от САЩ военен съюз, като същевременно се очертава курс на действие, а сега се казва, че амбициите на Китай и неговите "принудителни политики" поставят под въпрос интересите, сигурността и ценностите на съюзниците.


Този ход беше предприет, след като Групата на седемте най-големи демократични икономики (Г-7) включи строги формулировки по отношение на Китай в свое комюнике, публикувано дни след като стартира план за инвестиции в инфраструктура, за да се противопостави на китайската инициатива "Пояс и път".
(Mika Savolainen/Pool/Getty Images)
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни