Свързани новини

10.10.2014 11:25

Бизнесът ни усилено търси младежи за стажанти и чираци

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният кабинет „Близнашки" подписа Националното рамково споразумение по Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г. По думите на вицепремиера и социален министър Йордан Христосков в новия програмен период безработицата сред младите се очаква значително да намалее именно поради тази Европейска гаранция.


За целта е предвидена общата сума от 6 милиарда евро за всички страни членки на Европейския съюз, като от тях за България ще се паднат 55 милиона евро. Ако програмата даде добри резултати, още в същия програмен период, общата сума може да бъде повишена, увери Христосков. Държавно дофинансиране по тази програма няма да е нужно, стана ясно още от думите му. За него най-важното е, че в документа са посочени ясно отговорностите на всяко едно ведомство.


Социалният министър се похвали още, че в своя кратък мандат Министерството на труда и социалната политика под негова опека е стартирало заедно с Агенцията по заетостта система за младежката заетост, като до 29 септември са постъпили общо 9 957 заявки от работодатели от цялата страна.


Общо 6 486 заявки са постъпили за необходимост от стажанти, а останалите 3 471 са за чиракуване. Те важат за младежи до 29 години, като най-търсените сектори са търговия, маркетинг, ресторантьорство. Най-много заявки са дошли от София, Варна, Ловеч, Пловдив и Бургас, но като цяло има заяви от всеки район на страната, категоричен бе Христосков.


Служебният просветен министър Румяна Коларова пък отбеляза, че поне 30 000 студенти и ученици в страната са преминали стажове по програми до момента. Целта ни е да повишим качеството на тези стажове, след като се уверихме, че системата работи и има активно включване от страна на училища, работодатели, учащи, набеляза бъдещите цели пред МОН Коларова.


Капацитетът ни е за повече, до края на годината съм сигурна, че броят на преминалите тези програми ще скочи с още 10 000, гарантира още тя. По думите й от съществено значени  е бизнесът да издава сертификати, да показва, че младите получават някакви умения и знания.


За системата на валидиране имаме програма, разполагаме с парите за поне 10 000 кандидати. Оттам нататък таксата трябва да се плаща от самите хора, които искат да валидират своите умения и квалификации, обяви още просветният служебен министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион