04.08.2022 11:08

Бившият енергиен министър намекна за саботаж на газовите доставки

Видян 1190 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и няма недостиг на газ.


"Не е вярно, че няма договор - има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера с определена компания. Въпросът е защо, след като са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора", каза той. Николов твърди, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотовете за следващите доставки още не са обявени и няма как да са резервирани.


Николов отпроверга и твърдението на наследника си Росен Христов, че дори да бъдат доставени всички танкери, природният газ пак няма да е достатъчен за задоволяване на търсенето у нас. "Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите "Булгаргаз" може да осигури без проблем", изчисли той.


Николов призова президента Румен Радев да не се доверява на хора с нисък експертен капацитет и още по-нисък морал, без да уточни кого има предвид. И предупреди, че трябва много внимателно да се следи какво ще се случи с гръцката връзка за доставка на газ, която трябва бързо да получи Акт 16, а изборът на ръководство на управляващата компания трябва да бъде одобрено и от КЕВР, и от ЕК.


"Ако не се финализират бързо нещата, няма да има откъде да се достави втечненият газ, защото тръбите ще са заети с азерския", каза той. Според него, ако се реализират договорените от кабинета на Кирил Петков количества газ, цената на синьото гориво може да падне драстично от 1.10.


Снощи, 24 часа след като стъпи в длъжност, служебният премиер Гълъб Донев свика извънредна пресконференция, на която описа апокалиптична картина за газовите доставки през следващите месеци. От думите му излезе, че няма осигурен газ, а "Булгаргаз" няма и пари, за да се разплаща. Затова бе сформиран кризисен щаб, който да предложи решения "за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията".


Вчера председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски заяви, че вратата за "Газпром" не е затворена, и вероятно ще се водят преговори за възобновяване на доставките. Днес обаче призна пред БНТ, че "перспективите пред България за подписване на нов дългосрочен договор за доставка са за втечнен газ. Най-реалистично в дългосрочен план е сключването на договор за втечнен газ, такива количества най-много се предлагат".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 алчен нефелник 04.08.2022 12:00

    Колкото повече гледаш и слушаш т.н. Сащо кеша, толкова повече се чудиш какви са истинските причини за назначаването му на министерския пост. Последствията ги търпим и се гърчим неистово, но все пак кой му дърпа конците и къде скриха откраднатите милиарди

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и